Tweede ERC Proof of Concept Grant voor onderzoek naar complexe scheidingen

Prof. Wim De Malsche, hoofd van het µFlow team binnen de VUB vakgroepen Bio-ingenieurswetenschappen (DBIT) en Chemische Ingenieurswetenschappen (CHIS), haalt een nieuw ERC project binnen voor onderzoek naar ultra-performante analytische scheidingen.

Trefwoorden: #analyse, #bloedanalyse, #ERC, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - In de meest performante analytische instrumenten, die ingezet worden om bijvoorbeeld bloedanalyses te doen, gebeurt er eerst een scheiding, waarbij de verschillende types componenten in een te onderzoeken staal worden opgedeeld in groepjes, waarna ze worden aangeboden aan een detector.

Voor een verdere verbetering van de scheiding botst men tegen een limiet vanwege (te traag) spontaan transport van de te scheiden bestanddelen door een proces dat men diffusie noemt. De Malsche bedacht een methode om dit (te traag) massatransport van moleculen te versnellen door ze te 'roeren'.

De Malsche: “Met de inzet van een wisselstroom die een vloeistofstroming opwekt worden de bestanddelen vele malen sneller getransporteerd. Deze aanpak van roeren op microschaal zorgt ervoor dat dat verdunning van de groepjes componenten wordt tegengegaan, zodat deze in hoge resolutie kunnen worden gemeten.”

Hij maakt voor dit proces gebruik van geïnduceerde vloeistofstromen en elektrochemische effecten. Hij patenteerde deze nieuwe methode. En hij ontwikkelde met de eerste Proof of Concept Grant een nieuw instrument om dit type vloeistofstromen in kaart te brengen, de vibrerende 3D particle image velocimetry (PIV) microscoop. Nu volgt dus de volgende fase waarin een elektrisch gestuurd pompsysteem geïntegreerd zal worden.

De Malsche: “Het nieuwe instrument biedt perspectief voor snellere en meer performante scheidingen in miniatuursystemen, die gebruikt kunnen worden in analytische labo ‘s, maar ook dicht bij de patiënt in een zogenaamde point-of-care opstelling. De complexe scheiding van hemoglobine in haar genetische varianten voor een betere diagnose en opvolging van diabetes is één van de toepassingen die we hiermee voor ogen hebben.”