Colt test quantumencryptie in samenwerking met Fraunhofer HHI en ADVA

Colt Technology Services gaat voor het eerst een praktijktest uitvoeren van netwerkverbindingen met quantumencryptie tijdens het internationale filmfestival van Berlijn.

Trefwoorden: #Colt, #Fraunhofer, #quantum

Lees verder

Techniek

( Foto: sakkmesterke - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De encryptietechnologie die wordt ingezet, is in staat om netwerkverbindingen te beschermen tegen aanvallen met quantumcomputers. De test wordt gesteund door het Europese ‘Open QKD’ initiatief, die beoogt om de Europese R&D-activiteiten rond quantumproof netwerkoplossingen een impuls te geven.

Voor de praktijktest wordt gebruikgemaakt van een op Quantum Key Distribution (QKD)-technologie gebaseerde verbinding tussen het netwerkknooppunt van Colt en het Berlinale Palast.

QKD vertegenwoordigt momenteel de hoogste beveiligingsstandaard. De hardware voor het met QKD compatibele dense wavelength division multiplexing (DWDM)-systeem wordt geleverd door ADVA.

De QKD-apparaten die worden ingezet voor een veilige uitwisseling van quantumsleutels, zijn op de markt verkrijgbaar en gratis voor de praktijktest ter beschikking gesteld door het Zwitserse bedrijf ID Quantique.

"Onze beschermde optische en Ethernet-overdrachtssystemen worden wereldwijd ingezet door operators en bedrijven die aan de hoogste beveiligingseisen moeten voldoen", zegt Uli Schlegel, senior director Product Line Management bij ADVA.

"Na jarenlange R&D zijn we in staat om optische transportnetwerken zelfs tegen aanvallen door quantumcomputers te beschermen."

Daarbij wordt Advanced Encryption Standard (AES) ingezet. Dit is een symmetrische encryptiemethode waarbij dezelfde sleutel wordt gebruikt voor encryptie en decryptie. AES-sleutels zijn beschikbaar in verschillende bitlengtes. Supercomputers zouden ettelijke miljoenen jaren nodig hebben om een 256-bits sleutel te kraken.

“Quantumcomputing gaat ongekend hoge eisen stellen aan encryptiemethoden voor gegevensverbindingen”, zegt Oktay Tekin, directeur Sales Engineers Enterprise Central & Eastern Europe bij Colt.  

"Hoe meer ervaring we opdoen met concreet gebruik, zoals in het geval van de Berlinale, hoe sneller we innovaties kunnen omvormen tot bruikbare oplossingen voor onze branche."

Colt biedt netwerkservices met een bandbreedte tot 10 Gbit/s en internettoegang aan om de overdracht van filmdata, van het netwerkknooppunt van Colt in Berlijn, naar de 14 evenementlocaties mogelijk te maken.

De organisatoren van de Berlinale kunnen een verbinding maken met het On Demand-portal van Colt om de bandbreedte van afzonderlijke verbindingen in real time te verhogen of verlagen.