Zes nieuwe 'Factories of the Future' bekroond

Stas, Terumo Europe, P&V Panels, ZF Windpower, Vinventions en Takeda Belgium mogen zich vanaf vandaag de titel van 'Factory of the Future' aanmeten. De zes bedrijven krijgen de prijs van Agoria, Sirris, en essenscia.

Trefwoorden: #Agoria, #essenscia, #factory of the future, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2015 reiken Agoria, de Belgische technologiefederatie, en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, in samenwerking met de verschillende sector- en industriefederaties de Factories of the Future Awards uit.

In acht jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 48 ondernemingen, die de voorbije 6 jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land. De winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Zes bedrijven kregen gisteren de award voor het eerst.

In Vlaanderen gaat het om constructiewerkhuizen Stas in het West-Vlaamse Waregem, de Vlaams-Brabantse productiesite van medische producten van Terumo Europe in Leuven, de Limburgse bordenbouwer P&V Panels in Heusden-Zolder en de producent van windturbines ZF Windpower in het Limburgse Lommel. Wijnkurkenbedrijf Vinventions uit het Luikse Thimister-Clermont en farmabedrijf Takeda Belgium uit het Henegouwse Lessen, vlakbij Geraardsbergen, zijn de Waalse bedrijven.

Acht andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Lavetan en E.D.& A. in Turnhout, BMT Aerospace en TE Connectivity in Oostkamp, Duracell in Aarschot, Van Hoecke in Sint-Niklaas, Stas in Doornik en AISIN Europe (voordien AW Europe) in Saint-Ghislain. In totaal bestaat de groep Factories of the Future vandaag uit 48 bedrijven.

Factories of the Future zijn bedrijven die investeren in digitalisering, in hun personeel, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op elk van de zeven transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren op een maturiteitsschaal tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts.

De Factories of the Future Awards zijn een initiatief van technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie. Dit in samenwerking met Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubels), essenscia (chemie en life sciences), Centexbel (textieltechnologie), Catalisti (chemie en kunststoffen), Wood.be (hout en meubels), Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Digital Wallonia.