Nieuwe VUB spin-off laat iedereen softwareprototypes bouwen en testen

Het baanbrekende platform weave.ly stelt niet-technici in staat om zonder programmeren volledig functionele softwareprototypes te bouwen zoals mobiele applicaties, dashboards, nieuwe frontends op bestaande backend systemen of IoT systemen.

Trefwoorden: #prototype, #software, #spin-off, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE -  Bovendien verzamelen deze prototypes automatisch bruikbaarheidsgegevens om het nieuwe product te testen. Het stelt op die manier bedrijven in staat om snel nieuwe digitale producten te maken en hun digitale ideeën te valideren vooraleer ze te lanceren en dus ook voor bedrijven er grote budgetten en middelen aan toewijzen.

Florian Myter, mede-oprichter weave.ly: “80% van nieuwe of vernieuwende softwareprojecten mislukken binnen een jaar. Dat komt door het feit dat men van een innovatief softwareproduct eerst een werkende versie nodig heeft, vooraleer men het product grondig kan gaan testen. Dat is duur en tijdrovend. Nu kan je eerst testen voor te lanceren.”

Weave.ly is een spin-off van het Software Languages Lab van de VUB, onder leiding van prof. Wolfgang De Meuter. Het is opgericht door twee voormalige doctoraatsonderzoekers: Florian Myter en Jesse Zaman. De spin-off bouwt voort op Zamans doctoraatsthesis waarin hij een platform ontwikkelde waarmee niet-technische mensen snel webapplicaties kunnen bouwen. De spin-off heeft deze technologie nu aangepast en kan nu twee problemen tegelijkertijd oplossen.

Zaman: “Bedrijven kunnen nu prototypes ontwikkelen zonder te hoeven programmeren en dus tegen een fractie van de kosten die ze normaal zouden moeten maken. Bovendien tracken deze prototypes automatisch een breed scala aan usability metrics, zoals click heatmaps, eye tracking, time-on-task, time-on-page, enz, wat onschatbare inzichten en feedback oplevert met betrekking tot de validatie van het nieuwe digitale product.”

De spin-off werd opgericht met ondersteuning van het vicerectoraat Innovatie & Valorisatie en de IOF-raad (Industrieel OnderzoeksFonds) van de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens de onderzoeksfase kon het softwareplatform verder worden ontwikkeld met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en Innoviris. Weave.ly is een Start It@KBC start-up.