FWO-mandaat voor onderzoek naar robotarm die cochleair implantaat plaatst

VUB-prof en diensthoofd KNO UZ Brussel Vedat Topsakal heeft een Fundamenteel Klinisch Mandaat van het FWO binnengehaald. Met deze beurs zal hij een autonome robotarm bestuderen, die assisteert bij de plaatsing van een cochleair implantaat.

Trefwoorden: #cochleair implantaat, #FWO, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: screenshot Vimeo - UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - De bedoeling van Vedat Topsakal is het chirurgische protocol van de plaatsing door een robot te verbeteren. Zijn mandaat start op 1 oktober 2022.

Het plaatsen van een cochleair implantaat is door technologische ontwikkelingen in medische beeldvorming en navigatie systemen nauwkeuriger dan met de menselijke chirurgische hand.

Het onderzoek van Topsakal heeft tot doel de verdere standaardisatie van uitkomsten, restgehoor sparend implanteren en de kwaliteit van CI zorg voor slechthorende patiënten te verbeteren.

5% van de wereldbevolking heeft een beperkend gehoorverlies. Als akoestische hoortoestellen het gehoor niet meer kunnen verbeteren kan een cochleair implantaat (CI) dat elektrisch in een groot aantal gevallen wel. Een CI is de meest succesvolle neuroprothese in de geneeskunde, omdat het de architectuur van het binnenoor optimaal benut.


Topsakal werd relatief recent als nieuw medisch diensthoofd KNO in het UZ Brussel aangesteld en hij heeft ondanks zijn stevige klinische belasting een zeer onderzoeksgerichte mindset.