Deeltjesfysica helpt bij visualisatie van spoofing door banken

De Wageningse universiteit, CERN en het Commodity Risk Management Expertise Center hebben een visualisatiemethode voor financiële markten ontwikkeld met instrumenten uit de deeltjesfysica.

Trefwoorden: #deeltjesfysica, #spoofing

Lees verder

research

( Foto: artursz - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Spoofing is een vorm van marktmanipulatie waarbij handelaren orders plaatsen met de intentie deze te annuleren, in de hoop de prijsontwikkeling te beïnvloeden ten gunste van hun marktposities.

Een van de grootste banken van Amerika, JPMorgan, betaalde in 2020 een recordschikking van 920,2 miljoen Amerikaanse dollars, omdat de bank deze vorm van marktmanipulatie had toegepast van 2008 tot 2016.

In het bevel van de toezichthouder, de Commodity Futures Trading Commission, werden negen gedetailleerde voorbeelden gegeven hoe JPMorgan de markt manipuleerde met behulp van spoofing.

De onderzoekers gebruikten hun nieuwe visualisatiemethode om deze voorbeelden van spoofing te analyseren. De methode maakt gebruik van het data-analysekader ROOT, dat is ontworpen voor deeltjesfysica-analyse door onder meer CERN.

Als eerste visualiseerden de onderzoekers het limietorderboek (LOB) van de markten die JPMorgan manipuleerde. Het LOB toont alle prijzen waarvoor handelaren bereid zijn een financieel product te kopen of te verkopen, inclusief de hoeveelheden die zij willen kopen of verkopen.

De traditionele manier om LOB-data in detail te bekijken is het maken van momentopnamen. Maar marktmanipulaties en handelsactiviteiten van flitshandelaren gebeuren vaak in zo’n hoog tempo dat momentopnamen niet laten zien wat er werkelijk gebeurt.

De ‘spooforders’ in de negen voorbeelden met betrekking tot JPMorgan waren bijvoorbeeld zichtbaar in de LOB tussen 0,31 en 5,56 seconden.

Onderzoeker Marjolein Verhulst: “Met het gebruik van deeltjesfysica zijn we nu in staat om in detail te zien wat er tussen de momentopnamen gebeurt. We kunnen alle marktactiviteit visualiseren en hebben zo een volledig beeld.”

De onderzoekers hopen dat dit onderzoek toezichthouders, de beurs en marktdeelnemers helpt om beter inzicht te krijgen in spoofing en het effect ervan op de markt. Ook hopen zij dat de visualisatie zal fungeren als een springplank voor verder onderzoek naar marktmanipulatie.