TU Delft en HyET Solar intensiveren samenwerking dunne film zonnefolie

De ondertekening van een nieuw vierjarig onderzoekscontract tussen TU Delft en HyET Solar versnelt de introductie van een volgende generatie zonnefolie.

Trefwoorden: #dunne film, #TU Delft, #zonne-energie, #zonnefolie

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Lichtgewicht, flexibele, dunne-film silicium PV-technologie opent nieuwe markten voor zonne-energie die momenteel niet kunnen worden bediend met het onbuigzame, zware glas van de huidige zonnepanelen.

Het door TU Delft ontwikkelde Powerfoil kan in elke vorm en grootte gemaakt worden. Zo zorgt het roll-to-roll productieproces er bijvoorbeeld voor dat tot 30 meter lange modules zijn te produceren. Ook de vorm is aan te passen aan de behoeften van de eindgebruiker.

In Arnhem wordt een nieuwe productiefaciliteit gebouwd om Powerfoil eindelijk op grote schaal te gaan produceren. Professor Arno Smets van TU Delft: ‘De samenwerking met HyET Solar is een prachtig voorbeeld van hoe innovatie op lab-schaal snel is om te zetten naar fabricage op industriële schaal."

'Nieuwe materialen, apparaatarchitecturen en verwerkingsstappen die in het lab aan onze universiteit zijn ontwikkeld, zullen snel worden toegepast in de huidige en toekomstige productielijnen bij HyET Solar.'

'De afstand tussen leren, werken en innoveren wordt zo nóg kleiner. Wetenschappelijke innovaties en werkplekleren gaan hand in hand. We creëren learning communities die zowel studenten, onderzoekers als professionals ondersteunen bij het ontwikkelen van hun engineering- en innovatievaardigheden.’

'Het mag geen verrassing heten dat veel scenario’s die iets zeggen over het versnellen van de energietransitie een belangrijke rol voorspellen voor zonne-energie, maar daarvoor moet dus wel aan allerlei randvoorwaarden worden voldaan.' Een integrale aanpak is volgens Smets de sleutel.

Hiermee bedoelt hij dat alle stakeholders hun verantwoordelijkheid nemen om een soepele energietransitie te realiseren. ‘Dit slaagt enkel door samenwerking binnen en buiten de wetenschappelijke gemeenschap, en door de krachten te bundelen met de industrie, overheden, alumni en alle andere belanghebbenden.’