Organische bouwstenen zorgen voor stabielere perovskiet­zonnecellen

Onderzoekers van imo-imomec (UHasselt-imec) zijn er binnen de samenwerking EnergyVille in geslaagd om organische bouwstenen in perovskiet­zonne­cellen te integreren, waardoor zowel de thermische- als de vochtstabiliteit aanzienlijk verbetert.

Trefwoorden: #EnergyVille, #imec, #perovskiet, #UHasselt, #zonne-energie, #zonnecel

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - In 2009 werd het materiaal perovskiet voor het eerst gebruikt als zonnecel. Toen behaalde het een energieopbrengst van amper 3,9%. Enkele jaren later was dat al bijna 26%.

Daarmee behaalde het materiaal dezelfde efficiëntie als de silicium­zonnecellen die nu standaard op onze daken liggen. En dat terwijl perovskiet­zonne­cellen honderden keren dunner zijn dan silicium­zonnecellen en daardoor dus veel goedkoper en duurzamer.

Perovskieten zijn zouten, bij contact met vocht nemen ze dus water op en vallen ze gemiddeld na 1 tot 3 dagen uit elkaar als we de perovskiet niet inkapselen in een beschermlaag.

Al vele jaren werkt de onderzoeksgroep Hybrid Materials Design van imo-imomec, het geïntegreerd onderzoeks­instituut van de Universiteit Hasselt en imec, binnen de samenwerking EnergyVille, aan manieren om perovskieten stabieler te maken zodat ze effectief breed kunnen ingezet worden als zonnecel of in andere toepassingen zoals LED’s, fotodetectoren of transistoren. Ze ontwikkelen hiervoor organische bouwstenen die ze inbouwen in de structuur.

Doctoraatsonderzoeker Paul-Henry Denis: “Hierdoor creëren we een zogenaamde 2D-perovskiet die zowel vocht als een temperatuur van wel 230 graden kan weerstaan. Door onze organische bouwstenen toe te voegen aan de perovskiet maken we het materiaal langs binnenuit stabieler. De beste resultaten in ons lab tonen aan dat ons materiaal zelfs onder 77% luchtvochtigheid al 5 maanden stabiel is (zonder extra bescherming), en dat blijft oplopen.”

Vooraleer perovskieten breed kunnen worden gebruikt in allerlei toepassingen is er nog heel wat onderzoek nodig. Postdoctoraal onderzoeker Wouter Van Gompel: “Onze strategie van het toevoegen van organische bouwblokken is enorm veelzijdig. De eigenschappen van de organische bouwblokken die we gebruiken kunnen nog verder geoptimaliseerd worden door hun moleculaire structuur aan te passen op basis van wat we tot nu toe geleerd hebben. We verwachten dat er op die manier nog winst te boeken valt op vlak van stabiliteit en efficiëntie”.

Doctoraatsonderzoeker Martijn Mertens: “Onze organische bouwstenen verbeteren de interne stabiliteit van het perovskiet­materiaal. Nu kan je denken aan externe manieren om de stabiliteit van perovskiet zonnecellen bijkomend te verbeteren. Bijvoorbeeld door te werken met coatings en beschermlagen aan de buitenkant van het materiaal waardoor je nog meer en heel specifieke externe stressfactoren kan wegwerken. De toekomst is aan perovskiet, daar zijn wij als onderzoeksgroep van overtuigd.”

Op de foto: dr. Martijn Mertens en dr. Paul-Henry Denis