UAntwerpen opent unieke testfaciliteit voor kandidaat-vaccins

Vaccinopolis, een unieke testfaciliteit voor kandidaat-vaccins, zwaait vrijdag a.s. de deuren officieel open. De Universiteit Antwerpen en het consortium IMM/Unity konden de complexe bouwklus hiervan in amper veertien maanden tijd klaren.

Trefwoorden: #corona, #UAntwerpen, #vaccin, #Vaccinopolis

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het ontwikkelen van vaccins is een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag. Dat heeft de coronacrisis de voorbije twee jaar duidelijk gemaakt.

Die ontwikkeling en de verschillende testfasen vergen echter veel tijd. Door te werken met 'human challenge'-onderzoeken kan het hele proces veel sneller doorlopen worden, en de werkwijze is ook relatief goedkoop.

Met dat doel voor ogen maakte de Universiteit Antwerpen jaren geleden al plannen voor een innovatief vaccincentrum. Corona bracht een en ander in een stroomversnelling: de federale overheid maakte 20 miljoen euro vrij voor de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). De Vlaamse overheid stelde 5,3 miljoen ter beschikking voor de uitbouw van een innovatie-ecosysteem rond pandemiebestrijding.

Deze living lab-investering is specifiek gebaseerd op het bredere innovatie-ecosysteem rond pandemiebestrijding waarin naast farmaceutische en medische expertise heel wat andere disciplines, zoals diagnostica, medical devices, digitalisatie, data science en zelfs economisch-sociale modellen nodig zijn voor innovatie en impact. Ook UAntwerpen investeert, net als een aantal privépartners.

Het complex op Campus Drie Eiken telt dertig bedden. In het kader van zogeheten CHIM-studies (Controlled Human Infection Model) zullen er kandidaat-vaccins getest worden.

De Universiteit Antwerpen ambieert samen met stakeholders zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de ziekenhuizen van de regio en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland de uitbouw van een ecosysteem en innovatiehub voor pandemiebestrijding.