Tractebel Engineering wint de ORI Climate Proof Award 2021

Tijdens de Belgian Construction Awards werd de identiteit van de winnaars onthuld tijdens een gala-avond. Tractebel Engineering sleepte dit jaar de prestigieuze ORI Climate Proof Award in de wacht met het project 'Park Dok Zuid'.

Trefwoorden: #award, #ORI

Lees verder

ORI

( Foto: ORI )

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren vond de door corona uitgestelde uitreiking van de Belgian Construction Awards plaats. De jury, bestaande uit 12 professionals uit de bouwsector en de mediawereld, verdeeld over 4 verschillende categorieën ("Milieu"; "Innovatie"; "BIM" en "Communicatie"), had de moeilijke taak een keuze te maken tussen de uiterst kwalitatieve inzendingen.

Het project ingediend door Tractebel Engineering kaapte dit jaar de ORI Climate Proof Award binnen met het project 'Park Dok Zuid'. De Gedempte Zuiderdokken vormen een unieke open ruimte in het stedelijk weefsel van Antwerpen. Na de demping van de voormalige drie dokken, wordt de vrijgekomen ruimte hoofdzakelijk gebruikt als gratis parkeervoorziening.

De milieu-jury vond 'Park Dok Zuid' "een voorbeeld van ontharden en vergroenen in een uitdagende stedelijke omgeving, met een doordacht waterbeheerssysteem dat bijdraagt aan de klimaatadaptatie van de stad. Samenbrengen en integreren van bestaande strategieën en oplossingen, gecombineerd met een hoge betrokkenheid van de buurt, resulteert in een groene long voor de stad Antwerpen."

'Bomenportaal' van Antea Group België eindigde op de tweede plaats en 'Verweven Stedelijke Ecologie' van BOB361 Architects behaalde de derde plaats.

Arcadis Belgium won dan weer de Circular Building Awards: stad Roeselare bouwt een innovatief stadhuis en streeft naar een BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. De nieuwe delen worden volledig duurzaam opgetrokken in houtbouw en de site wordt aangesloten op een warmtenet om warmte niet verloren te laten gaan.

Daarnaast worden de af te breken panden circulair gesloopt. Arcadis bereidt deze circulaire sloop digitaal voor i.s.m. verschillende stakeholders. Bouw- en kantoormaterialen worden zowel in het nieuwe gebouw als extern zoveel mogelijk gerecupereerd of herbestemd (meer dan 50 verenigingen gingen naar huis met o.a. verlichting, keukens, kasten, kantoormateriaal,…).

Dit is de top 3 van alle andere categorieën: 
Innovation Award - Process/IT: Vandersanden Steenfabrieken (1) - Ingenium (2) - Agentschap Wegen en Verkeer (3)
Innovation Award - Product: Loxone (1) - Deltha (2) - Bright Energy (3)
Innovation Award - Project: Banimmo (1) - Agentschap Wegen en Verkeer (2) - Tractebel Engineering (3)
Communication Award: Team A12 (SBE - Antea - TML - DenS) (1) - Renotec (2) - Aertssen Group (3)
Snelste groeier in de sector: GKW (1) - Bio-Dynamics (2) - Jan De Nul
BIM Award - Public Project: B&R Bouwgroep (1) - Antwerpse Bouwwerken (2)
BIM Award - Infrastructure: De Groene Boog (1) - Agentschap Wegen en Verkeer (2)
BIM Award - Industrial, Tertiary and Residential Project: Cordeel Group (1) - Vandenbussche (2)
International Project Award: Starconstruct  (1)- Jaspers-Eyers Architects (2)
Bouwvrouw van het Jaar: An Warrens (KDS Bouw & Renovatie) (1) - Silvia Gioja (Arcadis Belgium) (2) - Veerle Labeeuw (Vlaanderen Circulair) (3)
Bouwman van het Jaar: Simon Suys (Woema) (1) - Steven Maeyaert (Bouwbedrijf Furnibo) (2) - Yves Aertssen (Aertssen Group) (3)