Vynova investeert 8 miljoen euro in stoomketels op waterstof

Het chemiebedrijf neemt in Tessenderlo een innovatieve stoomketelinstallatie in gebruik die op waterstof loopt. Tegen het einde van dit jaar installeert het bedrijf een tweede, identieke stoomketel en zal het jaarlijks 10.000 ton CO2-uitstoot besparen.

Trefwoorden: #CO2, #stoom, #uitstoot, #Vynova

Lees verder

Techniek

( Foto: Vynova )

ENGINEERINGNET.BE - Vynova produceert in zijn vestiging in Tessenderlo verschillende basischemicaliën die onder meer in de bouwsector, de medische wereld, de voedingsindustrie en voor waterzuivering gebruikt worden.

Als deel van dat productieproces wordt ook waterstof als bijproduct aangemaakt. Die waterstof zal als brandstof dienen voor de twee nieuwe stoomketels. De aangemaakte stoom zal het in haar processen inzetten, onder meer om producten verder te zuiveren.

Elke stoomketel zal een brandervermogen van meer dan 20 MW hebben en 30 ton stoom per uur kunnen produceren. Daarmee kunnen de ketels ongeveer twee derde van alle stoom opwekken die de site in Tessenderlo verbruikt. Voorheen werd gebruikt gemaakt van stoomketels op aardgas.

Aangezien bij de verbranding van waterstof geen broeikasgassen vrijkomen, kan op die manier de CO2-voetafdruk verder verkleind worden met ongeveer 10.000 ton per jaar.