DEME en Mourik willen extra PFAS-houdende grond reinigen

DEME Environmental en industriële dienstverlener Mourik gaan bijkomend investeren (7 miljoen euro) in hun grondrecyclagecentra in Kallo in de Antwerpse haven en in Heusden-Zolder om het reinigen van PFAS-houdende grond mogelijk te maken.

Trefwoorden: #DEME, #Mourik, #PFAS, #reiniging

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Hierdoor zal in Kallo 300.000 ton PFAS-verontreinigde grond per jaar gereinigd kunnen worden en in Heusden-Zolder wordt geïnvesteerd in de bouw van een fabriek voor de reiniging van PFAS-houdende grond met een capaciteit van 200.000 ton per jaar.

Dirk Ponnet, Algemeen Directeur bij DEME Environmental: “Dit gebeurt via een zogenaamde grondwassingstechniek waarbij PFAS van de grond naar water wordt overgebracht. Vervolgens wordt de PFAS door middel van speciale filters uit het water gehaald. De PFAS die in die filters achterblijft, wordt tenslotte bij gespecialiseerde bedrijven bij hoge temperaturen vernietigd en omgezet in onschadelijke producten.“

Ondertussen werden de resultaten onderworpen aan onafhankelijke studies die het succes van deze manier van werken bevestigen. Ook OVAM is overtuigd van de degelijkheid van deze techniek.

DEME werkt al langer aan oplossingen voor de reiniging van PFAS-houdende grond. Zo bracht het bedrijf in samenwerking met ingenieursbureau Tauw in 2020 al een oplossing op de Nederlandse markt voor het kostenefficiënt en duurzaam reinigen van PFAS-verontreinigde grond.

Ook Mourik heeft al ruime ervaring met de problematiek, onder meer door de bouw en exploitatie van waterzuiveringsinstallaties voor PFAS-houdend grondwater. Hun onderzoek naar reinigingstechnieken voor PFAS-houdende grond en grondwater van de voormalige Opel-site in Antwerpen resulteerde in een full-scale installatie bij de bodemsaneringswerken.

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU. PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. De gezondheidsrisico’s variëren naargelang de onderzochte soort PFAS.