Chemie- en farmasector stoomt 23 professionals klaar voor duaal lesgeven

23 gepassioneerde medewerkers uit de chemie- en farmasector zijn gestart met hun educatieve vooropleiding om vanaf volgend schooljaar duaal te gaan lesgeven. Daarbij combineren ze hun job met deeltijds lesgeven in het secundair onderwijs.

Trefwoorden: #duaal leren, #essenscia, #STEM

Lees verder

Opleiding

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET. BE - Duaal lesgeven is een veelbelovende onderwijsvernieuwing waarin essenscia vlaanderen van bij de start een pioniersrol vertolkt. Sinds september staan de eerste 12 duale lesgevers uit 6 sectorbedrijven voor de klas om enkele uren per week vakken te geven als biotechnieken, chemie, toegepaste fysica of mechanica.

Een tweede lichting van 23 kandidaten duaal lesgeven is nu begonnen aan de verplichte educatieve vooropleiding, waar ze de nodige pedagogische en didactische vaardigheden meekrijgen. Deze intensieve driedaagse cursus is speciaal hiervoor ontwikkeld door de departementen Lerarenopleiding van de hogescholen AP Antwerpen en Thomas More Kempen.

Een aantal duale lesgevers die vandaag al voor de klas staan, willen dat ook volgend schooljaar met evenveel goesting opnieuw doen en krijgen daarvoor de steun van hun werkgever. Mogelijk zijn er vanaf volgend schooljaar dus meer dan 30 duale lesgevers uit de sector actief.

Het sterke engagement van ondernemingen als BASF Antwerpen, Eastman, Fujifilm Electronic Materials, Ineos, Janssen Pharmaceutica, Pfizer, Tessenderlo Kerley en Vynova brengt niet alleen meer STEM-passie naar de klas, maar helpt ook het acute lerarentekort wat te verzachten.

Om van het tweede schooljaar duaal lesgeven een nog groter succes te maken, gaat essenscia vlaanderen ook nauw samenwerken met Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Beide organisaties zijn al partners in onderwijsprojecten als ‘STEM-Ondernemers voor de Klas’ en ‘STEMfluencers’. 

Vlajo beschikt over de juiste expertise en een breed scholennetwerk om voor elke duale lesgever de ideale match te vinden met scholen die op zoek zijn naar een deeltijdse vakleerkracht.