AI helpt vroege opsporing en behandeling van gehoorschade

UGent-onderzoeker Sarah Verhulst krijgt 2,5 miljoen euro subsidie van de European Innovation Council om via AI een nieuw type hoorapparaat te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #onderzoek, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Bij mensen met cochleaire synaptopathie (CS) werkt de gehoorzenuw minder goed doordat veroudering, blootstelling aan lawaai of het gebruik van bepaalde medicijnen de synapsen van de haarcellen aantasten.

CS is nog niet zo lang ontdekt, omdat standaard gehoortesten zoals het audiogram dit niet kunnen detecteren. Met haar onderzoek wil Verhulst’s labo CS sneller gaan vaststellen en gehoorschade door CS behandelen met innovatieve gehoortechnologieën.

Om CS te detecteren, gebruiken de onderzoekers een nieuwe test die CS en de integriteit van de auditieve zenuw kwantificeert door middel van auditieve EEG. Met deze test kan gehoorschade ongeveer tien jaar eerder vastgesteld worden dan via het standaard klinische audiogram.

De gegevens van deze test worden via auditieve computermodellen en AI verwerkt in neurale netwerken zodat mensen met CS een gepersonaliseerde behandeling krijgen. Deze innovatieve benadering kan ingebed worden in processors van gewone hoorapparaten en zogeheten oortjes, die breed toegankelijk zijn.

Om een product op de markt te brengen, zijn veel investeringen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een goed businessplan of product-specifieke verbeteringen, zoals een handige gebruikersinterface of robuuste hardware.

Daarnaast staan ook klinische studies met patiënten en toekomstige gebruikers gepland, zodat de CE markering die nodig is om een medisch product op de markt te brengen, in orde komt. Om deze stappen succesvol te zetten, werken Verhulst en haar team samen met UGent TechTransfer, Hiruz en klinische partners zoals UZ Gent.

Het project van Verhulst, geheten EarDiTech, is het eerste EIC Transition project aan de UGent. EIC Transition is een nieuw financieringsschema binnen Horizon Europe dat vooral focust op het opschalen en vermarkten van eerdere veelbelovende EU-gefinancierde basisonderzoeksprojecten.