Uitbreiding dataplatform voor veilige uitwisseling medische data

Cascador Health tankt 3,4 miljoen euro vers kapitaal en gaat een overname aan met de ambitie om met hun dataplatform een onestopshop voor Europese ziekenhuisdata te worden.

Trefwoorden: #data, #healthcare, #medisch

Lees verder

Techniek

( Foto: screen website Cascador Health )

ENGINEERINGNET.BE - Zorgverleners en -instanties, zoals ziekenhuizen, beschikken over een enorme hoeveelheid aan datasets, met waardevolle gegevens uit patiëntendossiers of ziekenhuislaboratoria, apotheekdata en facturatiegegevens.

Die medische data vormen een belangrijke bron van kennis om de kwaliteit en performantie van de gezondheidszorg te verbeteren en zijn van waarde voor vele onderzoeksvragen, zowel binnen academische kringen als in life sciences.

Maar, door een aantal praktische drempels, zoals compliance, wordt het potentieel ervan nu nog amper benut. Cascador Health ontwikkelde daarom een platform dat de bevraging en valorisatie van medische data door derden op een veilige en transparante manier mogelijk maakt.

Na een initiële kapitaalronde door de oprichters begin 2021, investeren zij nu samen met de Belgische fondsen Qbic, Volta Ventures en Theodorus, en de Zwitserse ziekenhuisgroep Hirslanden AG nog eens 3,4 miljoen euro in deze start-up.

“De moeilijkheid in Europa is dat elk land andere technische, juridische en economische dynamieken kent, die we allemaal moeten zien te integreren. Dat is complex, maar ondertussen beschikken we over de juiste technologie, financiële middelen en het businessmodel om ziekenhuizen daarin te ondersteunen”, stelt Philip Taillieu, CEO van Cascador Health.

“Met deze investering kunnen we het product verder valideren, het team versterken en onze activiteiten in België en Zwitserland opschalen.” Eerder zette het bedrijf al zijn eerste stappen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Gebruikers kunnen op het Cascador-platform zoektermen invoeren, die daarna worden doorgegeven aan de gegevensbestanden van het ziekenhuis. Hier vindt de analyse plaats, aangezien de ruwe medische gegevens op de ziekenhuisservers blijven staan.

Ook kan toegang tot data alleen worden verleend door de ziekenhuizen zelf. Op die manier is controle over de gegevens te garanderen. Alleen het resultaat van de analyse wordt, na anonimisering, aan de externe gebruiker toegezonden.