NIRAS opent interactieve expo rond radioactiviteit

NIRAS heeft in Dessel de deuren voor het grote publiek geopend van Tabloo, een gloednieuw en state-of-the-art bezoekers- en ontmoetingscentrum dat draait rond alles wat met radioactiviteit en radioactief afval te maken heeft.

Trefwoorden: #afval, #expo, #NIRAS, #radioactief

Lees verder

Techniek

( Foto: NIRAS )

ENGINEERINGNET.BE - Op dit moment wordt laag- en middelactief kortlevend afval veilig opgeslagen in speciaal daarvoor aangepaste gebouwen bij Belgoprocess, een dochteronderneming van NIRAS, in Dessel.

Omdat die gebouwen niet voor de eeuwigheid ontworpen zijn, ging NIRAS een hele tijd geleden op zoek naar een nieuwe locatie om het afval te bergen. Reeds in 1998 besliste de federale regering dat die zoektocht via een participatief traject moest verlopen. Met andere woorden: de lokale bevolking van de geïnteresseerde gemeenten moest van bij het begin nauw betrokken worden.

In 2006 besliste de federale regering dat de bergingsinstallatie in Dessel zou komen en dat NIRAS rekening moest houden met de maatschappelijke voorwaarden van beide partnerschappen. Uiteindelijk waren het dus Dessel en Mol die samen met NIRAS het bergingsproject uitwerkten en mee de voorwaarden bepaalden. Eén daarvan was de oprichting van wat toen nog een communicatiecentrum heette en uiteindelijk zou uitmonden in het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo.

Absolute blikvanger van Tabloo is de interactieve expo met als thema radioactiviteit. Het thema wordt zowel vanuit wetenschappelijke als vanuit maatschappelijke invalshoek benaderd. Het is de eerste keer in België dat een expo over radioactiviteit op deze manier wordt aangepakt, met veel beleving en tal van interactieve en multimediale toepassingen.

Bezoekers ontdekken al doende hoe radioactief afval beheerd wordt en welke onderzoeken naar nucleaire toepassingen er allemaal lopen. Voor scholen en groepen zijn er ook diverse workshops, labosessies en activiteiten voorzien.

Naast de expo kunnen bezoekers ook terecht in een kennisruimte waar ze meer te weten kunnen komen over de werking van NIRAS en de nucleaire geschiedenis van de streek. Buiten is er een landschapspark met speeltuin en bezoekers kunnen een wandeling maken tot op de plaats waar de nieuwe bergingsinstallatie over enkele jaren gebouwd zal worden.

Ook het gebouw zelf is een eyecatcher: een betonnen structuur van 15 meter hoog in de vorm van een tafel met daaronder een constructie in houtskeletbouw. De structuur staat symbool voor de dialoog tussen NIRAS en de partnerschappen STORA en MONA.