Brubotics genomineerd voor KUKA Innovation Award 2022

Kevin Langlois en Joris De Winter van het VUB Brubotics team zijn finalisten voor de KUKA Innovation Award 2022, waarbij het winnende team een prijzengeld wint van 20.000 euro.

Trefwoorden: #award, #Brubotics, #KUKA

Lees verder

Nieuws

( Foto: KUKA )

ENGINEERINGNET.BE - Dit jaar staat de KUKA Innovation Award in het teken van geneeskunde en gezondheidszorg. Nieuwe technologieën spelen een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg en zullen in de toekomst zo goed als onmisbaar zijn.

Onderzoekers, ontwikkelaars en jonge ondernemers van over de hele wereld stuurden hun concepten in voor de "Robotics in Healthcare Challenge". Een internationale jury van deskundigen heeft de concepten beoordeeld en vijf finalisten geselecteerd.

De teams hebben een eerste opleiding over hardware en software gekregen. Zij kunnen nu hun ideeën in de praktijk omzetten met behulp van een gratis ter beschikking gestelde LBR Med, een soort robotarm, en een visiesysteem van het bedrijf Roboception uit München.

KUKA, wereldwijd een grote speler op vlak van automatisering, ondersteunt de finalisten met coaching door experts tijdens de wedstrijd.

De finale van de Innovation Award vindt plaats op de medische vakbeurs MEDICA in november 2022. Daar stellen de teams hun toepassingen voor aan een groot publiek van experten uit industrie en onderzoek, alsook aan vertegenwoordigers van de media en investeerders.

Robots spelen in de toekomst een steeds belangrijkere rol bij revalidatie, aangezien revalidatierobots frequente en repetitieve training kunnen bieden, evenals ergonomische werkomstandigheden voor de therapeut.

Nieuwe revalidatiestrategieën zijn nodig om de functionele resultaten van roboticatherapie te verbeteren. Het team van de Vrije Universiteit Brussel en imec pakken deze uitdagingen aan door gebruik te maken van de KUKA LBR Med in combinatie met een zachte sensorgestuurde fysische interface.

Door gebruik te maken van geïntegreerde multimodale sensoren, is het team in staat om extra lagen van veiligheid en comfort toe te voegen, en de intentie van de gebruiker te registreren om zo meer flexibele revalidatierobots te ontwikkelen.

De vier andere finalisten richten zich onder meer op 3D bioprinten, autonoom scannen, 3D ultrasound, simulatie van hersenchirurgie en assistentie bij het implanteren van neurale interfaces in de hersenen.