1,7 miljoen euro voor fundamenteel en toegepast kankeronderzoek

Het Oncologisch Research Centrum van Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel besteedt deze ontvangen legaten voor het grootste deel aan de aankoop van hoogtechnologische apparatuur.

Trefwoorden: #kanker, #research, #UZ Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het Jeanine Cooleman legaat is gebruikt om apparatuur te kopen voor beeldvorming, fluorescente en bio-luminiscente metingen, celisolaties en moleculaire studies. Deze technieken zijn van belang om kankerprocessen te bestuderen in tumorcellen en -modellen in basisonderzoek, en voor het uitvoeren van klinische studies.

Met het Marie Louise Lottin legaat is een geavanceerd celisolatieplatform aangeschaft. Dit stelt onderzoekers en clinici in staat tot een volledig geautomatiseerde magnetische scheiding en bewerking van immuuncellen uit bloedstalen.

Deze voldoen aan klinische vereisten voor celproducten en worden gebruikt in klinische en preklinische studies over immuuntherapie.

De legaten Hilda Verbesselt, Irma Noé en Esther de Smedt zijn besteed aan een platform voor automatische opvolging van cellulair gedrag, dat inzichten biedt in actieve biologische processen.

Ook is een digitale slide scanner gekocht voor het inscannen van weefselstalen, om te analyseren met AI-gedreven analysesoftware.

Een werkstation voor het behandelen van cellen onder sterk verlaagde zuurstofconcentraties laat toe cellen te bestuderen in een zuurstofarme omgeving. Lage zuurstofconcentratie is erkend als een specifiek kenmerk in tumoren en draagt bij tot resistentie van tumoren tegen kankerbehandelingen.

Er is ook apparatuur gekocht voor de anesthesie van proefdieren om onder meer chirurgische ingrepen uit te voeren. Een geavanceerde robotconfiguratie staat in voor analyse van DNA, RNA en eiwitten en interacties.

Voor toegepast onderzoek en valorisatie in kanker kocht het GEAR consortium NLITE een laser, voor in vivo beeldvorming van fluorescerende contrastmiddelen, en een apparaat voor weefselopruiming om in vivo beeldvormingsresultaten te valideren en nieuwe toepassingen te openen.

Het GEAR consortium INTEGRAL kocht een toestel voor onderzoek dat onderling gerelateerde aspecten valoriseert om tot een verbeterde immuuntherapie te komen: de beeldvorming van het hele lichaam, de beoordeling van de werkwijze, de immune modulatie en de immuunactivatie met behulp van dendritische cellen.