Antwerp Euroterminal zet nieuwe stap in energietransitie

Antwerp Euroterminal (AET) zal de fysische installatie van de derde windmolen op hun terreinen afronden en later dit jaar wordt gestart met de installatie van een zonnepanelenpark op het dak van de nog te bouwen Multilevel parkeergarage.

Trefwoorden: #energie, #haven, #transitie, #windenergie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Antwerp Euroterminal )

ENGINEERINGNET.BE - De zonnepanelen en windmolens zullen er voor zorgen dat er op dagelijkse basis, in ideale omstandigheden, een maximaal vermogen van 12,6 Megawatt aan groene energie kan worden opgewekt op de bedrijfsterreinen, waarvan 10,6 afkomstig van windenergie en 2 Megawatt aan zonne-energie. Het totaal geïnstalleerd vermogen van beide energiebronnen is 15,6 Megawatt.

Om meer van de opgewekte groene energie te kunnen gebruiken in haar operaties, ongeacht de aanwezigheid van wind en zon, ontwikkelde AET binnen het Pioneers consortium een opslagstrategie die haar in staat zal stellen opwekking en verbruik van elkaar los te koppelen.

Onlangs werd de eerste Powerpack van Air Plus aangeleverd op de terminal. Deze powerpack zal in eerste instantie ingezet worden in een testsetting om de elektrische wagens op te laden tijdens hun inspectie bij import.

Zo worden de auto’s volledig geladen met de groene energie van de windmolens. en wordt de geproduceerde  energie lokaal gebruikt. Tevens resulteert dit ook in een belangrijke CO2 reductie in de “well to wheel” van de elektrische wagens.

De Powerpack heeft een opslagcapaciteit van 537 kWh en in totaal zullen 4 Battery Packs worden gekoppeld met een totale opslagcapaciteit van 2,15 MWh.

In afwachting van de levering van de overige battery packs en afronding van de technische infrastructuur, zal een Energy Management System (EMS) van Envision in gebruik worden genomen, die AET in staat zal stellen om een eerste ervaring op te doen met geoptimaliseerde afstemming van verbruik en opwekking van groene energie on site.

Met de huidige test zal de samenwerking van AET, de Port of Antwerp en Envision de eerste samenwerking zijn binnen het Pioneers-project dat aanvangt met de concrete implementatiefase.

Partners van dit project zijn AET, Envison, AirPlus, Grimaldi Group, PIONEERS Ports en Port of Antwerp.