Huishoudelijk plastic afval wordt compostzak

De Nederlandse TU Eindhoven heeft samen met bedrijven in de keten van verpakkingsmaterialen een nieuw product ontwikkeld: van huishoudelijk plastic afval maakten zij een plastic zak voor compost.

Trefwoorden: #afval, #Eindhoven, #recycleren, #universiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveeer 35% van het huishoudelijk verpakkingsafval bestaat uit plastic folies. Denk aan de verpakkingen van groente en fruit, boterhamzakjes of draagtasjes. Recycling hiervan is complex.

Een consortium onder leiding van TU Eindhoven maakte van dit type afval een zak voor compost dat mensen in de tuin gebruiken. Partners in dit project zijn: Attero, TUSTI, Pokon Naturado, Oerlemans Packaging Group, EGEN en Dow Benelux.

De nieuwe compostzak heeft een volume van 25 liter en bestaat voor 65% uit gerecycled folieplastic en voor 35% uit nieuwe kunststof.

Dat het collectief zich specifiek richtte op de compostzak als toepassing heeft te maken met de strenge eisen aan de verpakking. Ze moeten bijvoorbeeld veel steviger zijn dan een vuilniszak, de inhoud goed beschermen, lang goed houden en tegen een stootje kunnen bij opslag en gebruik.

Tot nu toe is het hergebruik van lichte plastic folies erg beperkt. Terwijl we jaarlijks zo’n 190 miljoen kilo aan dit plastic weggooien – meer dan 10 kilo per Nederlander.

Dat alle soorten verpakkingen bij elkaar in het afval zitten, maakt sorteren ervan lastig. Daarom richtte men zich tot nu toe vooral op het hergebruik van zware, dikke verpakkingen. “Daarmee kom je snel tot veel kilo’s, ze zijn makkelijker te sorteren en er is een markt voor”, aldus Jaap den Doelder, TU/e-hoogleraar Fysische chemie van polymeren en werkzaam bij Dow Benelux.

Flexibele folies vragen echter om andere stappen en technieken in de recyclingfase. Den Doelder: “Daarbij is het apart inzamelen van plastic- , metaal- en drankpakken-afval een goed startpunt.”

"De volgende stap is het apart sorteren van plastic foliemateriaal. Dat is bijvoorbeeld mogelijk via infraroodherkenning, in combinatie met sorteren op dichtheid of op grootte. Daarna wordt dit plastic verkleind tot snippers, die dan gewassen worden om verontreinigingen kwijt te raken."

“Extra aandacht is nodig voor de was- en droogstappen in dit proces, vergeleken met de verwerking van harde, stijve kunststoffen. In de laatste stap wordt het materiaal gesmolten en geëxtrudeerd tot homogene korrels van gerecycled plastic.”

Bij het fabriceren van de compostzak worden de korrels gemengd met korrels van nieuw kunststof. Den Doelder: “Dit moet zorgvuldig gebeuren, zodat de nieuwe folie de juist eigenschappen haalt.”

Volgens Den Doelder is het een van de eerste demonstraties van een circulaire aanpak voor flexibele verpakkingen. “Of we het probleem van plastic folies echt oplossen, hangt onder meer af van de bereidheid, technologische vooruitgang en capaciteit om folies uit te sorteren en verder te verwerken.”