• 23/04/2012
  • |     BB

Nederlands kabinet pakt tekort 170.000 technici in 2016 aan

De Vereniging FME-CWM is positief over de reactie van het Nederlandse kabinet op het Masterplan Bèta & Technologie om het nakende tekort aan 170.000 technici in 2016 aan te pakken.

Trefwoorden: #Dezentjé Hamming, #FME-CWM, #Hamming, #jobs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.NL -- Het kabinet heeft de aanbevelingen van de topteams grotendeels overgenomen. FME heeft hiermee goede hoop dat het tekort aan technici – 170.000 in 2016 – serieus wordt aangepakt.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “Er komt een eind aan de versnipperde aanpak: drie ministeries, onderwijs en bedrijfsleven hebben samen focus aangebracht. Maar het had nog beter gekund.”

De ministeries van OCW, EL&I en SZW, onderwijs en bedrijfsleven gaan samen aan de slag om meer mensen te verleiden tot een carrière in de techniek.

Zo komen er gerichte programma’s om de instroom van jongeren in het technisch onderwijs te vergroten en gaan technici uit bedrijven in 3.500 klassen op basisscholen vertellen over hun vak.

Ook is de aanbeveling overgenomen over de inzet van vakspecialisten uit de bedrijven in het beroepsonderwijs. Dezentjé Hamming: “Dat is goed nieuws. Eindelijk gaat het kabinet regels wegnemen die belemmeren dat scholen praktijkdocenten binnenhalen."

Een ander punt is het vasthouden van mensen in de industrie. De FME-voorzitter benadrukt dat bedrijven zich bewust zijn van hun taak om medewerkers langer fit, gemotiveerd en productief te houden.

Hoewel dit kabinet in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven tot een ambitieus pakket is gekomen, is een aantal knopen niet doorgehakt.

Verder noemt de FME-voorzitter het een gemiste kans dat er voor het hoger onderwijs – in tegenstelling tot het mbo – niet is gekozen voor het beperken van opleidingen die weinig kans bieden op een baan zoals hbo-opleidingen voor de sociaal culturele sector.

ACHTERGROND
De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn 2.500 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 225.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 60 miljard euro.