1 miljoen euro VLAIO-steun om hybrid AI breed inzetbaar te maken

Het CHAI-consortium zal hiermee nieuwe AI-technieken onder de noemer van ‘hybrid AI’ ontwikkelen, die procesingenieurs ondersteunen om betere beslissingen te maken in chemische productieprocessen. Brain drain moet hiermee vermeden worden.

Trefwoorden: #AI, #artificial intelligence, #hybrid, #kunstmatige intelligentie

Lees verder

Nieuws

( Foto: grigoriy123 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - CHAI, kort voor chemistry & hybrid AI, is een nieuwe samenwerking tussen verschillende partners uit de chemische en techindustrie zoals Dotdash (Cronos Groep), IDLab (Imec)en twee Catalisti-partners.

Ze richten zich op een van de grootste uitdagingen waar de chemische sector mee kampt: kennisoverdracht, enerzijds tussen experts en operators, maar anderzijds ook in samenwerking met AI-experten.

Het is immers moeilijk om mensen te vinden die beide domeinen beheersen. Daarom zal het consortium zich inzetten om chemische proceskennis digitaal toegankelijk te maken en te integreren met slimme patroonherkenning.

​Hybrid AI is de innovatieve volgende stap in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. AI is momenteel voornamelijk gebaseerd op patroonherkenning in grote hoeveelheden data, zoals streamingdiensten die nieuwe content aanbevelen op basis van eerder kijk- of luistergedrag. Door die data-gedreven AI-aanpak te combineren met menselijke kennis en ervaring van experts ter zake, ontstaat hybrid AI.

​De meerwaarde er van speelt vooral een rol bij kennisoverdracht, wat duidelijk wordt bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Experts en operators ontwikkelen manueel proefbatches en testen vervolgens handmatig de stabiliteit van prototypes alvorens over te schakelen op massaproductie.

Hierdoor duurt het vandaag zeer lang om nieuwe chemische oplossingen te vermarkten. Geautomatiseerde kennisoverdracht kan deze twee fases optimaliseren en extra inzichten bieden.

Het is tevens een manier om een zogeheten brain drain te voorkomen waarbij kennis verloren gaat wanneer ervaren ingenieurs en operators van job veranderen of met pensioen gaan.

Daarnaast beschikken chemische bedrijven over een enorme hoeveelheid data waar ze weinig waarde uit puren vanwege een gebrek aan gekwalificeerde mankracht. Door digitale proceskennis samen met patroonherkenning aan te wenden, wordt data-interpretatie automatiseerbaar.

Dit leidt tot productie-efficiëntie waardoor de Belgische chemiesector concurrentieel blijft ondanks de globaliseringdruk richting Azië.