Studenten maken kennis met nieuwste technologieën in de bouw

WTCB, UHasselt en Hogeschool PXL organiseerden onlangs voor het eerst in Vlaanderen een demonstratiedag voor studenten met technologie zoals robots, drones, exoskeletten, AI en scanners.

Trefwoorden: #technologie, #UHasselt, #WTCB

Lees verder

Opleiding

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De bouw maakt de laatste jaren woelige tijden door. Marges staan onder druk, het is moeilijk om geschikt personeel te vinden, de aanvoer van materialen vertraagt en de prijzen stijgen.

De sector zoekt dan ook naar middelen om daarmee om te gaan. “Een doorgedreven digitalisering van de bouw kan aan een aantal van die uitdagingen tegemoet komen”, zegt Charlotte Euben van WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf.

Daarom organiseerde WTCB, UHasselt en Hogeschool PXL voor het eerst in Vlaanderen een demonstratiedag voor studenten uit het hoger onderwijs.

Constructiv, die als dienstverlenende organisatie voor de sector onder meer initiatieven ontwikkelt om de doorstroming van arbeidskrachten te verbeteren, nodigde leerkrachten uit het middelbaar onderwijs uit.

Tijdens de demonstraties voor de studenten bouw van de Hogeschool PXL en ingenieursstudenten bouwkunde, een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven, ging de blik naar de toekomst van het bouwen met onder meer exoskeletten, 360°-camera’s, AI, drones en scanners.  

De demonstraties werden ingeleid door Spot, de robothond van het WTCB die ook onder moeilijke omstandigheden zelfstandig gebouwen kan scannen. Vanuit Hogeschool PXL werd getoond hoe techniekers op basis van Augmented Reality in gebouwen snel en veilig hun weg kunnen vinden naar de installaties of gebouwdelen die ze gaan onderhouden of herstellen.

“Digitalisatie in de bouw wordt heel belangrijk, als het goed wordt toegepast”, zegt Bas van de Kreeke, gastprofessor bij UHasselt. “De verschillende oplossingen moeten toelaten om efficiënter, duurzamer, veiliger, met minder faalkosten, en dus uiteindelijk goedkoper te werken. Het is dan ook belangrijk om de nieuwe generatie bouwtalent in een vroeg stadium met deze technologie te laten kennismaken.”