Ziekenhuis lokaliseert medische materialen met ATLAS-oplossing van Aucxis

Het Mechelse AZ Sint-Maarten zocht een systeem om hun meer dan 15.000 hoogwaardige medische materialen in real time te lokaliseren en door te sturen naar hun ERP-systeem. Aucxis stelde hun standaard ATLAS Item Identification & Tracking-oplossing voor.

Trefwoorden: #Aucxis, #RFID, #tracking, #ziekenhuis

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Aucxis )

ENGINEERINGNET.BE - Door passieve UHF-technologie te gebruiken, blijft de RFID-installatie beperkt tot mobiele apparatuur die op bestaande logistieke karren geïntegreerd wordt.  Bovendien kosten RFID-labeltags slechts een fractie van de prijs van actieve tags waardoor er geen limiet staat op het aantal te lokaliseren goederen.

Nils Van Trimpont en Stijn Dupriez, projectverantwoordelijken AZ Sint-Maarten: “Wij kozen voor passieve RFID om zoveel mogelijk verschillende types materialen op een kostenefficiënte manier te kunnen opvolgen.”

Om dit traceringsproject te realiseren, selecteerden we eerst de meest geschikte RFID-tags per materiaaltype (metaal, textiel enz.) die bovendien voldoen aan de vereisten van een medische omgeving. Vervolgens integreerden we onze ATLAS-hardwarekit met mobiele RFID-readers en -antennes op enkele karren voor logistiek gebruik (uitleen- en drankentransport).

Via de reeds bestaande routes rijden deze karren samen dagelijks langs +/- 90% van de getagde assets: de logistieke medewerkers moet dus geen extra taken volbrengen om de materialen te detecteren. Om de overige 10% te coveren, rustten we één van de transportsteps van het ziekenhuis ook uit met de ATLAS-hardware. Deze ATLAS-step rijdt nu op vaste tijdstippen rond om medische materialen te lokaliseren.

Alle deurbladen in het ziekenhuis (6.500 stuks) zijn uitgerust met RFID-tags; de scanning gebeurt eenvoudigweg vanuit het centrale gangpad op iedere verdieping. Het ERP-systeem Ultimo, dat de detecties verwerkt, weet dus tot op kamerniveau welke materialen waar gescand werden.

Tot slot fungeert onze POLARIS Asset Management-software als RFID-beheerplatform dat de data van de karren verzamelt, beheert en exporteert naar het ERP-pakket.

Dankzij de snelle, efficiënte tracking van de medische toestellen kan het periodiek onderhoud en/of de vervanging van hoogwaardige materialen correcter ingepland worden. Bovendien daalt de investeringskost in hoogwaardige materialen doordat ze niet meer zoek kunnen geraken.

De architectuur van ATLAS laat toe om indien gewenst in de toekomst ook vaste detectiepunten op strategische plaatsen mee op te nemen, vb. het OK. ATLAS is kortom een prijsgunstige traceringsoplossing aan de hand van passieve RFID die perfect past in een ziekenhuisomgeving waarbij de bestaande logistieke processen optimaal worden ingezet.

Lees de casestudy voor meer details over dit project.

Voor meer informatie:
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40 - 9190 Stekene
Tel. +32 (0)3 790 17 - info@aucxis.com - www.aucxis.com/rfid