Luikse start-up verzet, sorteert en analyseert picodruppeltjes

LiveDrop, spinoff van het Luikse universitaire Microfluidics & Microsys lab, wil zijn ModaFlow-technologie, een bench top instrument dat eencellige workflows mogelijk maakt op basis van druppelmicrofluïdica, op de markt brengen met opgehaald kapitaal.

Trefwoorden: #druppelmicrofluïdica, #LiveDrop, #ModaFlow

Lees verder

Techniek

( Foto: LiveDrop )

ENGINEERINGNET.BE - ModaFlows druppelmicrofluïdica kan duizenden individuele cellen in waterdruppeltjes van telkens enkele honderden picoliter vangen.

Deze worden daarna door olie geëncapsuleerd om ze dan te verplaatsen in de microkanaaltjes van een microfluidic chip zodat ze gescreend, gesorteerd (lijkt op FACS - fluorescentie geactiveerde celsorteerders) bemeten en gemengd kunnen worden met reagentia om uiteindelijk geneesmiddelen en antilichamen te produceren.

Analyses van biopsieën van tumoren, bloedstalen, ... kunnen tegen supersnelheden in de geïntegreerde ModaFlow. Deze ‘alles-in-één’ machine, die uitgebreid kan worden met verschillende modules, kan tot 150.000 cellen per uur of meer dan een miljoen cellen per dag sorteren.

“Eerst gaan we Europees. Dan de wereld”, vertelde onderzoekster en CEO Stéphanie van Loo (foto) ons nog in de zomer vorig jaar. De markt is groot: farma, biotech, ...

Er zal incrementeel op het huidige, modulaire prototype voortgebouwd worden maar ook denkt ze al aan nog specifiekere plug & play-toepassingen. Over drie jaar hoopt LiveDrop een tiental medewerkers te tellen en distributeurs wereldwijd te vinden voor de ModaFlow en de consumables (labs-on-chip) van de start-up.

Over Stéphanie van Loo
Zij behaalde in 2010 haar diploma biomedical engineering aan de Luikse universiteit waarna ze er aan het Microfluidics lab & Microsys lab onderzoek deed. In 2012, op een conferentie in Duitsland, ontmoette ze microfluidics-voortrekkers, de fysicus Jean-Louis Viovy, chemicus Georges Whitesides en multidisciplinair Stephen Quake. Ze was helemaal verkocht.

Haar doctoraat wijdde ze dan ook aan "Droplet microfluidics for single-cell manipulation”. Van Loo, die een Booster-opleiding volgde bij incubator WSL, staat aan de wieg van LiveDrop met haar promotor, prof. Tristan Gilet, en medeoprichter van LiveDrop en CBO ing. Geoffrey Holsbeek die eerder al AmplyCell oprichtte en leidde.