• 21/04/2022
  • |     LUF

Accelerated 3D X-ray technologie: baanbrekende technologie voor kwaliteitscontrole

X-ray wordt vandaag al ingezet voor steekproefgewijze kwaliteitscontroles. De grote differentiator bij Deltaray is dat we élk voorwerp scannen, op de productievloer en aan de normale productiesnelheid.

Trefwoorden: #Deltaray, #scan, #X-ray

Lees verder

Partner Info

( Foto: Deltaray )

ENGINEERINGNET.BE - Dit type kwaliteitscontrole is dankzij de ‘Zero Defects’ aanpak vooral interessant voor bedrijven in de automotive sector, de medische industrie en de maakindustrie, omdat de complexiteit van de geproduceerde onderdelen in die sectoren om een doorgedreven kwaliteitscontrole van élk voorwerp vraagt.

Met behulp van artificiële intelligentie (AI) worden de CAD-gegevens van het werkstuk geanalyseerd om eerst de meest ‘informatieve’ perspectieven van het product te definiëren, waarbij met name rekening wordt gehouden met ‘zones of interest’ (productgebieden die essentieel zijn voor foutloos gebruik). De 3D-kwaliteitscontrole van het werkstuk gebeurt, ondersteund door AI, op basis van enkele tientallen röntgenfoto's (typisch 15 tot 30 beelden).

Om de beelden op te nemen, wordt het werkstuk tijdens het productieproces volautomatisch georiënteerd en geröntgend. Het proces wordt voltooid binnen de bestaande productiecyclus van het werkstuk. Zowel rotatiesymmetrische werkstukken, zoals elektrische en mechanische actua-toren of sensoren, als asymmetrische producten, zoals complexe spuitgietonderdelen, kunnen worden geregistreerd en gecontroleerd. Aan het einde van de test is voor elk afzonderlijk werkstuk een digitale vingerafdruk beschikbaar.

Platformonafhankelijk
De software van de nieuwe technologie is gebaseerd op het Microsoft Azure platform en biedt via de platform-onafhankelijke standaardinterface OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) de mogelijkheid om productgegevens te exporteren naar het datawarehouse van het product. De data is hierdoor snel ter beschikking voor analyses om, waar nodig, snelle beslissingen te nemen.

Voor elk werkstuk wordt een 3D-beeldarchief, samen met de bijbehorende meetinformatie, gegenereerd. Deze informatie blijft beschikbaar tijdens de gehele product- en servicelevenscyclus. In het geval van product recalls kunnen deze gegevens worden opgevraagd om aan te tonen dat er geen afwijkingen waren op het moment dat het product de fabriek verliet. Hiermee wordt 100% traceerbaarheid gegarandeerd.

3DAX metrologie
Samen met het geautomatiseerde inspectieproces verhuist, indien gewenst, de metrologie mee van het labo naar de productievloer. Hierdoor kunnen kritische maten op de productielijn contactloos in-lijn worden gemeten met een meetnauwkeurigheid van 10 tot 30 µm.

3DAX imaging kit
Deltaray biedt aan zijn klanten vandaag reeds volautomatische inspectiesystemen als een totaaloplossing. Dit jaar lanceert Deltaray zijn nieuwe ‘3DAX imaging kit’ oplossing, een baanbrekende inspectietechniek voor machine-bouwers. De Accelerated 3D X-ray technologie wordt als een integratiekit aangeboden aan spelers in industriële automatisering, zodat ze deze 100% volautomatische 3D X-ray inspectieoplossing kunnen aanbieden aan hun klanten. De 3DAX imaging kit wordt eind 2022 wereldwijd gelanceerd op de MSV International Engineering Fair in Brno en zal nadien in Europa beschikbaar zijn.

www.deltaray.eu