‘Heavy-duty’ ventilatoren voor de zware industrie

Dit artikel focust op complexe, op maat gemaakte ventilatiesystemen voor de zware industrie. Zij vormen een aanvulling op het gamma industriële ventilatoren van Marelli.

Trefwoorden: #industrie, #Marelli, #ventilator

Lees verder

Partner Info

( Foto: Marelli )

ENGINEERINGNET.BE - Het artikel geeft een antwoord op enkele bezorgdheden van studiebureaus: zij kennen vaak maar een deel van het industriële ventilatieveld, wat standaard is en wat niet, we moeten ‘schapen met vijf poten’ vermijden …

Marelli zoekt naar de beste oplossing voor zijn klanten. HDF, bijvoorbeeld, is een gerenommeerde Italiaanse partner gespecialiseerd in de engineering, ontwikkeling en constructie van ‘heavy-duty’ ventilatoren voor de zware industrie. Zijn onderzoeksteam heeft ervaring met het ontwerp en de fabricage van axiaal- en centrifugaalventilatoren, en heeft een solide reputatie bij de studiebureaus in Europa. HDF richt zich op onderzoek, innovatie en ervaring met een wendbare organisatie. Zijn gamma ventilatoren voldoet aan de eisen voor elke toepassing op maat van heavy-duty ventilatoren voor lucht- of gastransport.

Axiaalventilatoren
Axiaalventilatoren bieden standaard een debiet tot 576.000 m³/uur en een druk tot 3.000 Pa. De aerodynamisch gevormde waaiers hebben een hoog rendement. Zij hebben een diameter van 315 tot 2.400 mm en de stroming kan in één richting of omkeerbaar zijn. Deze ventilatoren leveren hoge debieten bij een relatief lage druk: ventilatie van machinekamers, verdampingstorens, industriële ventilatie en koeling ... Ze zijn ideaal voor het transport van schone lucht bij temperaturen onder 100 °C in continu bedrijf.

Centrifugaalventilatoren
Enkel- of dubbelaanzuigende lagedrukcentrifugaalventilatoren met hoogrendementswaaier zijn bedoeld voor toepassingen waarbij een groot luchtvolume (schoon, droog, vochtig, stoffig ...) moet worden verplaatst bij een maximale druk van 6.000 Pa en een maximale temperatuur van 450 °C of meer in speciale uitvoering. Twaalf verschillende maten zijn beschikbaar met waaiers van 500 mm tot 1.490 mm. Middendrukventilatoren worden gebruikt in industriële omgevingen die een hoog rendement vereisen bij een druk van 8.000 tot 20.000 Pa.

Zij zuigen schone, stoffige of vaste lucht aan bij temperaturen tot 450 °C. Er bestaan speciale uitvoeringen, bijvoorbeeld met dubbele aanzuiging of voor hogere mediumtemperaturen. Hogedrukventilatoren werken bij hoge druk (30.000 Pa of meer). Afhankelijk van het soort materiaal dat voor de constructie is gebruikt, kunnen zij schone of stoffige lucht aanzuigen tot 450 °C of meer. De standaardmodellen zijn verkrijgbaar in zeven verschillende maten met waaiers van 400 tot 800 mm.

Kwaliteit eerst
Deze hoogwaardige ventilatoren zijn uiterst efficiënt, robuust en betrouwbaar. De waaiers en schoepen zijn gemaakt van koolstofstaal met een beschermende coating van roestvrij staal of speciale slijtvaste staalsoorten, afhankelijk van de toepassing. Er worden verschillende controle- of validatietests aangeboden: prestatie- en mechanische tests, akoestische en trillingsanalyses, pneumatische en oversnelheidstests, lasinspectie, ultrasone asproeven ...

HDF is ISO 9001-gecertificeerd en heeft het proces van ISO 14001- en OHSAS 18001-certificering opgestart. De ventilatoren voldoen aan alle geldende normen, zoals de EU-richtlijnen, ATEX, UNI, AMCA, API, DIN en ISO.

www.marelli.be