Eerste op waterstof aangedreven sleepboot geleverd

Port of Antwerp-Bruges en CMB.TECH verwelkomen binnenkort de Hydrotug, die twee BeHydro V12 dual fuel medium speed motoren heeft om op waterstof en traditionele brandstof te kunnen varen.

Trefwoorden: #CMB.Tech, #haven, #sleepboot, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: CMB.TECH )

ENGINEERINGNET.BE - De Hydrotug is het eerste schip ter wereld dat wordt aangedreven door dual fuel medium speed motoren, die elk 2 MW leveren, met de nieuwste EU Stage V emissie nabehandeling. BeHydro, een joint venture tussen CMB.TECH & ABC, heeft recent deze technologie ontwikkeld.

De sleepboot kan 415 kilo gecomprimeerde waterstof opslaan in zes stellages geïnstalleerd op het dek en elimineert de uitstoot gelijk aan 350 auto’s.

De motoren hebben de nodige Factory Acceptance Tests doorstaan die de correcte werking van de apparatuur valideren. Dit wordt vereist door Lloyd's Register.

De eerste tewaterlating van de Hydrotug bij Armón Shipyards in Navia Spanje vond onlangs plaats en in de komende maanden worden alle resterende bouwactiviteiten van het schip afgerond.

Later dit jaar volgt de eerste proefvaart. Het doel is om de Hydrotug eind dit jaar op te leveren en in het eerste kwartaal van 2023 volledig operationeel te hebben in Antwerpen.

Roy Campe, CTO van CMB.TECH: “Port of Antwerp-Bruges wordt de eerste gebruiker van de Hydrotug, ‘s werelds grootste op waterstof aangedreven schip. Met deze technologie kunnen we de luchtkwaliteit in havens significant verbeteren en waterstoftechnologie naar elke haven wereldwijd brengen.”

De Hydrotug maakt deel uit van een integraal vergroeningsprogramma voor de vloot van Port of Antwerp-Bruges. Met deze innovatie streven de havens naar de integratie van de meest milieuvriendelijke technologieën die beschikbaar zijn.

Port of Antwerp-Bruges koestert de ambitie om als ‘groene haven’ dé energiepoort naar Europa te worden. Een belangrijke rol is hierbij voor groene waterstof weggelegd.

Het doel van de haven is om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, door verschillende duurzaamheidspaden te bewandelen, zoals koolstofafvang en -opslag, en inspanningen op het vlak van waterstof.

Momenteel is er ook een onderzoek gaande naar een waterstofpijpleiding tussen deze twee havens en het Europese achterland.