• 25/04/2012

Energievoorziening ook zonder klimaatbeleid gebaat bij smart grids

In vrijwel elk toekomstscenario leveren smart grids een positieve bijdrage, stelt rapport CE Delft/KEMA.

Trefwoorden: #slimme netten, #smart grids

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- De aanleg van intelligente elektriciteitsnetten (‘smart grids’) levert een positieve bijdrage aan de toekomstige energievoorziening. Het leidt tot lagere prijzen voor consumenten en bedrijfsleven.

Dit concluderen CE Delft en KEMA in een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) die door is verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

In de analyse zijn verschillende energiescenario’s tot 2050 doorgerekend. In vrijwel elk toekomstscenario leveren smart grids een positieve bijdrage; of het nu gaat om wel of geen klimaatbeleid, een groot of klein aandeel decentrale energieproductie en andere variaties.

Dat komt vooral door de te verwachten gedragsverandering van gebruikers als gevolg van variabele energietarieven en kostenbesparing in de netaanleg en elektriciteitsproductie.

Tot nu toe werd aangenomen dat slimme netten vooral nuttig en nodig zijn bij een veel duurzamere energievoorziening, maar uit de MKBA blijkt dat ook een energievoorziening zonder klimaatbeleid gebaat is bij smart grids.

Het rapport "Maatschappelijke kosten en baten van Intelligente Netten" is te vinden op
Maatschappelijke Kosten Baten Intelligente Netten.pdf


(KV) (afbeelding: community energy)