Aantal faillissementen in mei verdubbeld tegenover vorig jaar

Vorige maand mei werden 988 faillissementsuitspraken geteld. In vergelijking met mei 2021, met 508 uitspraken, is dat een stijging van het aantal faillissementen met 94,49%. Dat is dus bijna een verdubbeling.

Trefwoorden: #faillissement, #Graydon

Lees verder

Nieuws

( Foto: youichi4411 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Deze cijfers (Graydon) wijzen erop dat de reeds lang verwachtte faillissementenstroom als gevolg van de covidperiode nu geleidelijk aan steeds sterker aanzwengelt. De hogere faillissementsaantallen worden in elke regio en in elke provincie genoteerd.

Dat is niet in het minst het gevolg van het sterk toenemend aantal dagvaardingen ter faling vanuit verschillende overheidsinstanties, de RSZ-administratie in het bijzonder, maar ook het gevolg van het nu geleidelijk aan aflopen van de betaaluitstellen die door diezelfde instanties in het begin van de covidperiode werden toegekend. 

Vele bedrijven werden gedurende de covid-crisis efficiënt ondersteund door het ruime scala aan maatregelen die onze overheden namen. Daarnaast brachten vooral kleinere ondernemers ook massaal privévermogen (terug) in hun zaak, waarbij velen hun privévermogen (en hun privé-pensioenfonds) volledig uitputten.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er 6.711 banen op de tocht te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever.