Nieuwe technologieën moeten mensen slimmer maken

Er sluimert een crisis in onze innovatie. De focus ligt te hard op het vervangen van eigen werkkrachten door slimme machines, in plaats van te innoveren met nieuwe technologieën die de werknemer sterker, efficiënter en slimmer maken.

Trefwoorden: #innovatie, #Internet of Things, #technologie

Lees verder

Columns

( Foto: Panasonic Connect )

ENGINEERINGNET.BE - Nieuwe technologieën dragen in hoge mate bij tot ons dagelijks welzijn, zowel op het werk als privé. Maar om hier echt van te profiteren dienen we in het bedrijfsleven fundamenteel andere keuzes ten opzichte van innovatie te maken.

We zien nog veel te vaak dat technologen, ondernemers en beleidsmakers kiezen voor slimme machines die werknemers nabootsen en dus vervangbaar maken. Er wordt nog te weinig gekozen voor innovatie die mensen aanvult en sterker maakt.

Juist innovaties die mensen helpen om slimmer te werken, stimuleren economische ontwikkeling. Daarom is het beter om bij innovatie te focussen op zaken die moeilijk zijn voor de mens, maar makkelijk door een machine kunnen worden uitgevoerd. Mens en nieuwe technologieën ontmoeten elkaar en worden zo een team dat elkaar versterkt.

De recente uitrol van 5G versnelt dit proces: door de betere connectiviteit en de grotere hoeveelheden data die sneller verwerkt kunnen worden, ontstaat Industrie 4.0. Door innovatie automatisering kan de machine ingewikkelde berekeningen uitvoeren waardoor de mens een betere beslissing kan nemen.

Mens, machine en mobiel werk
Deze noodzakelijke veranderingen in onze manier van werken zullen ook gevolgen hebben voor de rol van de mobiele werknemer en de technologie die hij gebruikt. Voor buitendienstmedewerkers wordt predictive maintenance een realiteit. Productielijnen, machines of voertuigen zullen voortdurend informatie delen over hun operationele status, waardoor dreigende storingen voorspeld en vermeden kunnen worden dankzij preventieve corrigerende maatregelen.

Productiemedewerkers zullen niet langer verantwoordelijk zijn voor het bedienen van de machines en het handmatig controleren van de bewerkingen, maar zullen in plaats daarvan toezicht houden op de geautomatiseerde processen, waarbij ze via hun mobiele apparaat automatisch op de hoogte worden gebracht van rapporten en waarschuwingen.

Magazijn- en logistieke operatoren zullen hun toestellen kunnen gebruiken om de bevoorradingsketens in het oog te houden, die zich automatisch zullen aanpassen aan de schommelingen in vraag en aanbod.

Een vlotte communicatiestroom is doorslaggevend voor het welslagen van interventies van het leger, de politie en andere hulpdiensten. Door digitalisering worden responsetijden verbeterd en kunnen meer levens worden gered.

Zodra organisaties en medewerkers deze nieuwe manieren van werken omarmen, zullen de medewerkers uitgerust moeten worden met de juiste mobiele apparatuur, zodat ze beter geïnformeerd zijn en correcte beslissingen kunnen nemen op bedrijfskritische momenten.