C-energy ontwikkelt Vanadium Redox Flow Batterijen met Chinese partner

Het bedrijf gaat met de Chinese Academy of Sciences aan de slag voor commercialisatie, productie en optimalisatie van dit type batterijen, gericht op alternatieve energieopslag.

Trefwoorden: #batterij, #C-Energy, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: C-Energy )

ENGINEERINGNET.BE - C-energy ontwikkelt duurzame technologieën en toepassingen die een antwoord bieden op de energietransitie en alle uitdagingen die hierbij komen kijken. Deze omvatten alle aspecten van energiebeheer, -opslag, -optimalisatie en -trading.

Om het Energy-as-a-Service aanbod uit te breiden, sloot het bedrijf onlangs een overeenkomst met het Dalian Institute of Chemical Physics (DICP) van de Chinese Academy of Sciences.

"DICP is een autoriteit op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van Redox Flow batterijen, en heeft ruime ervaring in samenwerking met bedrijven en technologieoverdracht", zegt Dany Bosteels, Out-Of-The-Box Manager bij Cordeel Group.

“Batterijopslag van elektriciteit wordt cruciaal om het energieverbruik van onze klanten verder te optimaliseren. C-energy heeft via dochterbedrijf C-battery al een aanbod van Lithium-ion batterijen, en zal dit aanbod binnenkort aanvullen met Redox Flow batterijen,” aldus Niko Bonnyns, Project Director bij C-energy.

De overeenkomst met DICP omvat het gebruik van de bestaande basistechnologie en een researchsamenwerking voor de verdere ontwikkeling van deze technologie.

Een Redox Flow batterij bestaat uit een stack waar het batterijvermogen wordt bepaald, en een opslag van elektrolyt waar de capaciteit van de batterij wordt zeker gesteld. In dit project vormt Vanadium hiervoor het actieve component in het elektrolyt.

Deze technologie biedt zo ontwerpvrijheid tussen vermogen en capaciteit, wat zorgt voor minder problemen met onbalans tussen productie van hernieuwbare elektra en het verbruik ervan.

RFB-technologie is volledig complementair met die van Lithium-ion batterijen. De kost per cyclus is beduidend lager dan bij Lithium-ion batterijen en ze bieden een langere levensduur, tot 25 jaar.

Verder kunnen Redox Flow batterijen eenvoudiger gerecycleerd worden. Het ontginningsproces is op lange termijn zeker gesteld, doordat de basisgrondstof in grotere getallen in de aardkorst beschikbaar is dan Lithium. Ook is er geen brandrisico bij Redox Flow batterijen.

Een uitdaging is echter dat een RFB-installatie meer plaats vereist, wat afhankelijk van de toepassing meegenomen wordt.