Offshore Innovation Day van Elia promoot ecosysteem voor open innovatie

De eerste Offshore Innovation Day bracht specialisten uit verschillende sectoren samen rond de toekomst van de offshore sector, waarbij diverse bedrijven hun innovatieve projecten toonden.

Trefwoorden: #Elia, #energie, #innovatie, #offshore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia Group )

ENGINEERINGNET.BE - "Elektriciteitsnetten op zee worden steeds complexer. We evolueren van punt-tot-punt-verbindingen naar energiehubs die verbonden zijn met hybride interconnectoren," aldus Chris Peeters, CEO van Elia Group.

"Daarom promoten wij een ecosysteem voor open innovatie. Samen met alle spelers in de offshore sector moeten we er ook voor zorgen dat we het talent ontwikkelen, zodat er voldoende instroom is van mensen die de groei kunnen ondersteunen."

Naast interviews en debat, stelden diverse bedrijven op deze dag hun baanbrekende projecten voor met de nieuwste technologieën.

De Braziliaanse start-up Tidewize, winnaar van Elia Group’s Open Innovation Challenge 2021, liet een onbemand vaartuig te water dat 40 kilometer uit de kust kan varen om bijna in real-time inspecties uit te voeren.

Deze week inspecteerde het vaartuig de kabels naar het Modular Offshore Grid, het 'stopcontact op zee' van Elia in de Belgische Noordzee.

Verder kwamen aan bod:

  • Sabca en e-BO Enterprises ontwikkelen samen drones die de operationele efficiëntie verhogen en hoge veiligheidsnormen waarborgen in alsmaar drukkere maritieme omgevingen.
  • GEOxyz biedt innovatieve oplossingen voor het uitvoeren van hydrografische, geo-fysieke en geo-technologische onderzoeken. Zijn onbemande producten, waaronder de Geodrone 3000 en Geodrone 6800, kunnen worden ingezet voor hydrografische onderzoeken in off- of nearshore gebieden.
  • Marlinks gebruikt gespecialiseerde apparatuur, meer bepaald een ‘Distributed Acoustic Sensing (DAS) interrogator’ op basis van opti-elektronica om de akoestische trillingen langs de onderzeese kabels te meten.
  • uWare Robotics is een hoogtechnologische start-up die de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van ‘computer vision’, artificiële intelligentie en robotica gebruikt om onder meer kustgebieden te beheren en er operaties uit te voeren.
  • Optalay biedt apparatuur aan voor de monitoring van assets die de elektriciteitskabels van het offshore windpark beveiligt tijdens en na hun installatie. Door gebruik te maken van Core TEST glasvezel-monitoringsystemen kunnen onderzeese kabels bij hun installatie continu worden gemonitord.