EU investeert 11 miljoen euro in energiezuinige en veilige chips

Het nieuwe EU-project Convolve, geleid door de Nederlandse universiteit TU Eindhoven, gaat nieuwe chips ontwikkelen die snel, veilig en energiezuinig zijn.

Trefwoorden: #chip, #Eindhoven, #energiezuinig, #Europa, #universiteit

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Loraine Bodewes )

ENGINEERINGNET.BE - De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat zelfvoorziening bij de productie van halfgeleiders en computerchips cruciaal is. Het is een van de redenen waarom de EU minder afhankelijk wil worden van processoren die buiten Europa worden geproduceerd.

Het doel van Convolve is om edge-processoren te maken die 100 keer minder energie verbruiken dan de huidige AI-processoren, waardoor het gebruik van de nieuwste deep learning-algoritmen mogelijk wordt.

"Dit is de enige manier waarop edge computing echt intelligent kan worden," aldus Victor Sanchez, coördinator van Convolve en verbonden aan TU Eindhoven.

Energie-efficiëntie vereist veranderingen in hardware én software. "Een van de dingen die we willen doen, is het voltage van de processoren zoveel mogelijk verlagen, met behoud van prestaties. We denken ook dat neuromorphic computing, een nieuwe technologie die chips modelleert naar het menselijk brein, een belofte is op dit gebied."

"Een andere oplossing is het ontwerpen van nieuwe neurale netwerkmodellen die minder complex zijn. De huidige deep learning-modellen zijn weliswaar erg nauwkeurig, maar gebruiken veel geheugen en energie."

Convolve wil ook proberen de tijd te beperken die nodig is om ultralaagvermogen-processoren te ontwerpen en ervoor zorgen dat de chips beveiligd zijn tegen hacken.

Sander Stuijk, een van de TU/e-onderzoekers die bij het project betrokken is, ziet nog een bijkomend voordeel van het project. "Met de vooruitgang in diepe neurale netwerken zijn er op softwareniveau veel alternatieve netwerkmodellen ontstaan. Tegelijkertijd hebben hardwareontwerpers allerlei verschillende componenten gecreëerd, waardoor het bouwen van efficiënte processoren tijdrovend is."

"Convolve wil nieuwe ontwerptechnieken ontwikkelen die hardware- en softwarecomponenten naadloos aan elkaar lijmen, waardoor de ontwerptijd van nieuwe processoren korter wordt."

Sanchez besluit: "Europa heeft een sterke positie als het gaat om AI en edge computing, bij universiteiten en bij kleine en middelgrote bedrijven. Als we erin slagen deze expertise samen te brengen in een nieuw innovatie-ecosysteem, kan Europa een leider worden op de edge AI-markt."

Convolve bestaat uit tien universiteiten en acht industriële partners uit Europa. Looptijd: drie jaar.