Samenwerkingsovereenkomst voor grootschalige CO2-opslag in Noordzeebodem

Onlangs hebben Neptune Energy, ExxonMobil’s dochteronderneming XTO Nederland, Rosewood Exploration en EBN Capital aangekondigd dat zij gaan samenwerken i.v.m. grootschalige opslag van CO2 (CCS) in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Trefwoorden: #CO2, #EBN, #ExxonMobil, #gasveld, #Neptune Energy, #Noordzee, #opslag, #Rosewood

Lees verder

Nieuws

( Foto: Neptune Energy )

ENGINEERINGNET.BE - Deze samenwerking brengt de benodigde technische en commerciële capaciteiten bij elkaar. Dit vormt de basis om een gedegen aanbod voor opslag te kunnen maken voor de Nederlandse industrie die CO2 wil opslaan.

Deze groep is van plan om deze L10-CCS ontwikkeling nog dit jaar naar de ‘concept select’-fase te brengen, met als doel om aan het einde van dit jaar het project Front End Engineering Design (FEED)-gereed te hebben en tevens de opslagvergunning aan te vragen bij de Nederlandse autoriteiten. 

De gesprekken met industriële emittenten gaan in de tussentijd door in aanloop naar de openstelling van de komende ronde voor de aanvraag van de SDE++- subsidie.

Deze fase van het L10 CCS-project kan potentieel jaarlijks tussen 4 en 5 miljoen ton CO2 van industriële partijen opslaan in lege gasvelden rond de L10-A, B en E-gebieden.

Het project is de eerste fase in de ontwikkeling van het grotere L10-gebied als grootschalig CO2 -opslagreservoir.