Volvo Trucks test nieuwe emissievrije vrachtwagen

Deze vrachtwagenconstructeur is gestart met het testen van voertuigen met brandstofcellen op waterstof, die enkel waterdamp uitstoot, zijn eigen elektriciteit aan boord produceert en een rijbereik tot 1.000 km heeft.

Trefwoorden: #CO2, #truck, #Volvo, #waterdamp, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Om het transport te decarboniseren biedt Volvo Trucks vandaag al elektrische vrachtwagens op batterijen en vrachtwagens die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas.

In de tweede helft van dit decennium zal een derde CO2-neutrale optie worden toegevoegd aan zijn productgamma: elektrische vrachtwagens met brandstofcellen op waterstof.

Roger Alm, President van Volvo Trucks: “We zijn deze technologie nu al enkele jaren aan het ontwikkelen en het is geweldig om de eerste vrachtwagens met succes op de testbaan te zien rijden.”

De elektrische vrachtwagens met brandstofcellen zullen een rijbereik hebben dat vergelijkbaar is met dat van veel dieselvrachtwagens (tot 1.000 km) en een tanktijd van minder dan 15 minuten. Het totale gewicht kan ongeveer 65 ton of zelfs hoger zijn en de twee brandstofcellen hebben de capaciteit om 300 kW elektriciteit aan boord op te wekken.

De brandstofcellen worden geleverd door Cellcentric (joint venture tussen de Volvo Group en Daimler Truck). Dat bedrijf gaat hiervoor één van de grootste Europese productievestigingen voor brandstofcellen bouwen, speciaal ontwikkeld voor zware voertuigen.