Plannen voor bouw productiesite voor groene waterstof en ammoniak in Oman

De HYPORT Coordination Company, een joint venture tussen DEME Concessions en OQ Alternative Energy, ondertekende in Oman een tweede grondreserveringsovereenkomst voor de bouw van een productiesite die groene waterstof en ammoniak zal produceren.

Trefwoorden: #ammoniak, #DEME, #elektrolyse, #Oman, #waterstof, #zonnepark

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - ​HYPORT Duqm is een strategisch project nabij de haven van Duqm, waar een productiefaciliteit voor groene waterstof en groene ammoniak zal worden gebouwd met een elektrolysecapaciteit van 500 MW op een terrein van 793.000 m².

De waterstoffabriek zal worden gevoed met hernieuwbare elektriciteit geproduceerd door windmolens en zonnepanelen met een gecombineerde geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 1,3 GW. Dit alles bevindt zich in de Speciale Economische Zone, in het gebied voor hernieuwbare energie van Duqm, waar HYPORT Duqm een zone van 150 km² toegewezen heeft gekregen.

​Het project steunt op drie hoofdcomponenten: een zonne- en windpark met een totale geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 1,3 GW, een speciale hoogspanningstransmissielijn voor groene elektriciteit en een productiefaciliteit voor elektrolyse- en ammoniakomzetting op nutsschaal.

In deze fabriek zal waterstof worden geproduceerd uit ontzilt water en vervolgens worden omgezet in groene ammoniak, die zal worden opgeslagen en vanuit de haven van Duqm zal worden verscheept naar de beoogde exportmarkten.

Bij de foto: de overeenkomst werd onlangs ondertekend door Martin D’Uva, Managing Director van DEME Concessions en Deputy Chairman van de HYPORT Coordination Company, Najla bint Zuhair Al Jamali, CEO van OQ Alternative Energy, en Dr. Ali bin Masoud Al Sunaidi, Chairman van Public Authority for Special Economic Zones and Free Zones (OPAZ).