'eSave' kan 30% besparen op verwarmingskosten gebouwen

Imec kondigt de lancering aan van Dyamand, een nieuwe spin-off van imec en de UGent. Het bedrijf zal zich in eerste instantie toeleggen op de markt van de slimme gebouwen en heeft daarvoor een 'eSave'-oplossing ontwikkeld.

Trefwoorden: #app, #besparen, #gebouw, #imec, #platform, #sensor, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: imec - Dyamand )

ENGINEERINGNET.BE - eSave maakt gebruik van het Dyamand-platform om radiatoren snel en makkelijk te laten interageren met een verwarmingsapp en dashboard. Hiermee kunnen eigenaars van bijvoorbeeld hotels, kantoorgebouwen en studentenkoten tot 30% besparen op hun verwarmingskosten.

Alledaagse apparaten (van verkeerslichten tot radiatorkranen) worden steeds slimmer. Intrinsiek zijn ze prima in staat om met elkaar samen te werken of te worden aangestuurd door andere sensoren, toestellen of toepassingen. Maar in de praktijk blijkt dat vaak een serieuze tegenvaller.

Verschillende leveranciers gebruiken immers verschillende hardware, standaarden en communicatieprotocollen, waardoor het mixen en matchen van producten een dure, complexe en tijdrovende aangelegenheid is.

Andrei Neagu, CEO van Dyamand: “Precies daarin zit de toegevoegde waarde van ons platform. Dankzij Dyamand kan om het even welke toepassing snel en makkelijk interageren met eender welk ander digitaal apparaat, ongeacht de onderliggende standaarden, communicatieprotocollen, of gebruikte hardware.”

Het platform heeft alvast bewezen met heel verschillende toepassingen overweg te kunnen. Zo zorgde het tijdens testen bijvoorbeeld voor een vlotte interactie tussen sensoren in de parkeergarage, en de gordijnen / verlichting in een gebouw.

En ook in het kader van City of Things werd hiervan gebruik gemaakt, onder meer om een netwerk van slimme straatlichten en luchtkwaliteitssensoren uit te bouwen.

De eerste geïntegreerde oplossing die gebruik maakt van de Dyamand middleware heeft de naam ‘eSave’ meegekregen, en richt zich op de markt van de slimme gebouwen.

Het platform laat radiatoren snel en makkelijk interageren met een verwarmingsapp en AI-dashboard. Hiermee kunnen eigenaars van bijvoorbeeld hotels, kantoorgebouwen en studentenkoten tot 30% besparen op hun verwarmingskosten.