Swave Photonics brengt levensechte 3D-ervaringen naar de metaverse

Deze nieuwe spin-off van imec en de VUB heeft 7 miljoen euro opgehaald, bij onder meer imec.xpand, het Flanders Future Techfund (FFTF) en QBIC, en dit zal worden gebruikt om immersieve 3D HXR-technologie op de markt te brengen.

Trefwoorden: #3D, #imec, #metaverse, #reality, #spin-off, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De vraag naar technologie voor eXtended Reality (XR) neemt enorm toe, onder meer door de snelle opkomst van de ‘metaverse’. Dat is een soort 3D-versie van het internet, waarin mensen virtueel verbonden worden met de omgeving, met objecten en met elkaar.

Headsets voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR) kunnen zo’n virtuele 3D-wereld simuleren, maar de heilige graal voor de metaverse zijn virtuele 3D-beelden (of holografieën) die met het blote oog te zien zijn.  De HXR-technologie (Holografische eXtended Reality) van Swave maakt dit mogelijk via miljarden kleine, dicht opeengepakte pixels.

Die technologie richt zich op een breed scala aan toepassingen: niet alleen metaverse-platformen maar ook 360-graden holografische muren, 3D-gaming, AR/VR/XR-brillen, videoconferenties en displays voor voertuigen of voor in de ruimtevaart.

En zal daarnaast ook holografische headsets mogelijk maken die meeslepende 3D AR/VR/XR-ervaringen bieden met zeer hoge resolutie, scherptediepte en kijkhoeken van 180 tot 360 graden, en dat alles zonder de hoofdpijn die sommige gebruikers ervaren met conventionele headsets.

Door gebruik te maken van CMOS-chiptechnologie maakt de nieuwe spin-off van imec schaalbare en dus kostefficiënte oplossingen mogelijk. Het biedt grote chipversies (2 cm x 2 cm) aan voor high-end holografische displaytoepassingen en piepkleine versies van 0,5 cm x 0,5 cm voor ultralichte draagbare toestellen.

De eerste HXR-chipsamples zullen naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn voor massaproductie. Toekomstige versies van HXR-chips zullen worden geoptimaliseerd voor andere opkomende AR/VR/XR-toepassingen.

Swave wil daarvoor samenwerken met AR/VR/XR- en metaverse-platformen van techbedrijven.

Op de foto (vlnr.): Xavier Rottenberg, Fellow Sensing and Actuation Technologies bij imec. Theodore Marescaux, CEO en oprichter van Swave Photonics. Olivier Rousseaux, Director Venturing Development bij imec.