Primeur: eerste nieuwe biologische hartklep in België aangeboden

Het A.S.Z. hartcentrum maakt als eerste Belgische ziekenhuis gebruik van de nieuwste percutane biologische hartklep, de Evolut Pro Plus, die gemaakt is van natuurlijk weefsel.

Trefwoorden: #aorta, #hartklep, #operatie, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: A.S.Z. hartcentrum )

ENGINEERINGNET.BE - De aortaklep is een van de vier kleppen die zich bevindt in het hart. Bij sommige mensen raakt deze doorheen de jaren wel eens vernauwd. Dit heet aortaklepstenose.

Wanneer de aortaklep ernstig is vernauwd wordt een kunstklep geplaatst. Dat gebeurt vaak via een openhartoperatie, die soms niet mogelijk is bij oudere mensen of mensen met onderliggende ziektes.

Bij een TAVI-procedure gebeurt de procedure via de lies onder lokale verdoving. Via een katheter wordt de hartklep naar binnen gebracht. Het is minder ingrijpend waardoor mensen met een hoog risico vaak toch geholpen kunnen worden met behulp van deze techniek.

Patiënten herstellen ook sneller en kunnen vaak na één dag het ziekenhuis verlaten. Het A.S.Z. hartcentrum is gespecialiseerd in de interventionele cardiologie en voert wekelijks 2 tot 4 TAVI-procedures uit.

Dit hartcentrum biedt nu als eerste ziekenhuis in België een nieuwe hartklep aan, die is gemaakt van natuurlijk weefsel. De klep is ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Medtronic.

Dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie van het A.S.Z.: "Allereerst zorgt deze voor minder lekkages rond de klep, wat de kans op hartfalen doet dalen. Daarnaast is de diameter van het katheter waarmee de klep wordt geplaatst verkleind tot slechts 4 millimeter. Dat zorgt voor minder kans op complicaties achteraf."