Nieuw samenwerkingsplatform voor aardobservatiegegevens en -diensten

VITO heeft een nieuw platform gecreëerd voor de toegang tot en het aanbieden van een verscheidenheid aan hoogwaardige aardobservatiegegevens en -diensten.

Trefwoorden: #observatie, #platform, #ruimte, #VITO

Lees verder

research

( Foto: Terrascope EOplaza )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks het brede scala aan platforms en diensten die gebruikers ondersteunen bij het verwerken van aardobservatiegegevens (AO), zijn er belemmeringen waardoor eindgebruikers en dienstverleners vraag en aanbod niet echt op elkaar kunnen afstemmen.

Onervaren eindgebruikers verdwalen vaak en zien door de bomen het bos niet meer, terwijl dienstverleners al snel worstelen met hoge IT-investeringen, kennis van het AO-domein en inzicht in het AO-bedrijfsecosysteem.

Het nieuwe Terrascope EOplaza wil de drempel verlagen voor dienstverleners, onderzoekers, studenten, private en publieke entiteiten door één platform aan te bieden voor het ontsluiten en aanbieden van hoogwaardige AO-diensten voor verschillende toepassingen.

Terrascope EOplaza biedt een zorgvuldig samengestelde set van gestandaardiseerde orchestrators, OpenEO en ASB, samen met een grote verwerkingsomgeving die gebruikers in staat stelt om eenvoudig een service te creëren bovenop de beschikbare datasets.

OpenEO en ASB zijn beide gericht op het creëren van herbruikbare code die op verschillende platformen kan draaien, zonder de gebruiker te binden aan één platform.

Ook worden verschillende soorten interfaces, zoals Graphical User Interfaces, Application Programming Interfaces en Jupyter Notebooks, aangeboden om de mogelijkheden uit te breiden en gebruikers met verschillende technische vaardigheden van dienst te zijn bij het maken of consumeren van diensten.

Elke dienst wordt gelabeld met een service maturity level, waardoor de gebruiker een duidelijke indicatie krijgt van wat is te verwachten in termen van kwaliteit en prestaties. Dit moedigt aanbieders aan om hun diensten te ontwikkelen van een prototype niveau tot een volledig gevalideerd en operationeel niveau, zodat ze geld kunnen verdienen aan hun diensten.

Ook omvat EOplaza ingebouwde functionaliteiten voor facturering en rapportage. Zo hoeven dienstverleners zich niet bezig te houden met financiële en juridische aspecten.

Veel AO-diensten worden geïnitieerd in onderzoeksprojecten. Meestal zijn deze diensten al verouderd voordat ze ontdekt kunnen worden door eindgebruikers, omdat er zelden budget is om deze diensten te operationaliseren.

Door niet alleen de operationele, administratieve en financiële rompslomp weg te nemen, kunnen deze diensten worden aangeboden via de Terrascope EOplaza, waardoor hun levensduur wordt verlengd en potentiële exploitatie buiten het initiële onderzoeksproject mogelijk wordt.