Spin-off UAntwerpen zet CO2 om in duurzame chemicaliën

Oxylum ontwikkelde een baanbrekende groene technologie om CO2 om te zetten in duurzame chemicaliën, die op hun beurt weer gebruikt kunnen worden door chemische bedrijven met het oog op een circulaire economie.

Trefwoorden: #chemicaliën, #CO2, #hernieuwbaar, #mierenzuur, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Bert De Mot, CEO Oxylum: “Koolstof is overal. Het is het basisatoom in planten en dieren. Het zit in onze kleding, onze fietsen en auto's, telefoons en gebouwen. Helaas halen we onze koolstof uit fossiele brandstoffen, en de stijgende CO-concentratie in de atmosfeer zorgt ervoor dat de aarde gevaarlijk opwarmt. Dat moet anders.”

Net als de bladeren van een boom wordt CO2 en water gebruikt om de bouwstenen te maken voor hernieuwbare chemicaliën. De benodigde energie wordt geleverd door hernieuwbare elektriciteit en tijdens het proces worden géén fossiele grondstoffen verbruikt.

Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben ze ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om deze reactie onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren. Ze zijn klaar om de technologie uit het lab te halen.

De CO2 wordt in het Oxylum-lab, in hun proefinstallatie, omgezet op mierenzuur, het stofje dat rode mieren ook produceren als ze aanvallen en dat zo brandt. Mierenzuur of methaanzuur wordt onder meer gebruikt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie, of als intermediair in de farmaceutische of de textielindustrie.

Momenteel wordt het nog via een tussenstap uit aardgas gemaakt, maar de onderzoekers kunnen het met hun technologie rechtstreeks uit CO2 produceren. In tweede instantie wordt ook naar ethyleen gekeken, om uit CO2 te vervaardigen.

Dat is een basisgrondstof in de industrie, bijvoorbeeld voor de productie van plastics. Ethyleen wordt momenteel ook uit aardolie gewonnen. Er bestaan wel al bioplastics, maar het probleem is dat die eigenschappen toch niet helemaal gelijk zijn aan de eigenschappen van plastic nu en dat dat problemen veroorzaakt.

Door ethyleen hernieuwbaar te maken, kunnen exact dezelfde plastics als nu gemaakt worden op moleculair niveau, maar in plaats van te vertrekken van aardolie, wordt vertrokken van CO2.

Voor de omzetting van CO2 naar mierenzuur bestaat er al een ‘proof of concept’ op laboschaal en dat wordt nu volop verder opgeschaald en onderzocht. Het einddoel is een pilootinstallatie in een industriële cluster, zoals de haven van Antwerpen.

De Mot: “Nog dit jaar proberen we een installatie van 1 kilowatt te maken, waarmee we tot 3 kilo mierenzuur per dag kunnen produceren. Die installatie moet dan dienen als lanceerplank om de technologie de volgende jaren op te schalen tot een volwaardige pilootinstallatie die tot 2.000 ton mierenzuur per jaar produceert.”