Één enkel octrooi voor innoverende bedrijven in 17 Europese landen

Na bijna een halve eeuw van discussies, stappen vooruit en weer achteruit, is het eenheidsoctrooi klaar en zou het eind 2022 of begin 2023 in werking moeten treden Volgens het VBO is dit doorslaggevend om innovatie te versterken.

Trefwoorden: #Europa, #octrooi, #VEB

Lees verder

Nieuws

( Foto: jvdwolf - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het eenheidsoctrooi (of Europees octrooi met eenheidswerking) zal één enkel document zijn dat alle EU-landen bestrijkt die de overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht (OEOG) hebben geratificeerd. 

Bij de start van het systeem zullen 17 EU-landen betrokken zijn (Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Slovenië en Zweden). Momenteel worden uitvindersoctrooien hetzij op nationaal (bv. een Belgisch octrooi), hetzij op Europees (een Europees octrooi) niveau verleend.

Het eenheidsoctrooi heeft nog een ander voordeel: het werd aangevuld met een eengemaakt octrooigerecht. Het EOG is een nieuw internationaal gerecht voor de staten die de overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht (OEOG) ondertekenden.

Het zal bevoegd zijn om te oordelen over de geldigheid van en inbreuken op klassieke Europese octrooien, eenheidsoctrooien en daarvan afgeleide aanvullende beschermingscertificaten, met werking op het hele grondgebied van die staten.

Het eenheidsoctrooi zal die ingewikkelde en veel te dure nationale goedkeuringsprocedures overbodig maken. Verder zullen eenheidsoctrooien ook niet onderworpen zijn aan het huidige versnipperde stelsel van jaarlijkse taksen: er zal slechts één procedure zijn, één munteenheid, één termijn en het zal niet verplicht zijn om een gemachtigde in te schakelen.

Nathalie Ragheno, eerste adviseur van het competentiecentrum Recht & Onderneming van het VBO: "Al deze voordelen maken van het eenheidsoctrooi een fundamenteel element in het nieuwe industriebeleid van de EU, dat gebaseerd is op de bevordering van innovatie."