Nanodeeltjes trainen immuuncellen om kanker te bestrijden

Wetenschappers van de Nederlandse Universiteit Twente hebben nanodeeltjes ontwikkeld die de 'slechte' immuuncellen van het lichaam trainen om kanker te bestrijden.

Trefwoorden: #immuun, #research, #tumor, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - "Macrofagen zijn cellen die fungeren als stofzuigers van je immuunsysteem. Normaal gesproken vangen ze indringers op en vernietigen ze, maar tumorcellen kapen deze cellen om ze te helpen zich door het hele lichaam te verspreiden," aldus prof. dr. Jai Prakashlegt Prakash van UTwente.

Prakash en zijn team ontwierpen nanodeeltjes die deze tumor-ondersteunende 'slechte' macrofagen trainen tot cellen die tumoren bestrijden. Voordat ze met deze training kunnen beginnen, moeten deze celachtige deeltjes met 100-200 nanometer diameter eerst de macrofagen vinden.

Daartoe pasten de onderzoekers de nanodeeltjes aan. De nanodeeltjes bestaan uit een dubbele laag van specifieke vetten, geheten nanoliposomen. Deze nanoliposomen hebben lange staarten die het liefst in de dubbele laag aan elkaar kleven.

"We hebben een deel van de nanoliposomen vervangen door varianten met een iets kortere en geladen staart die af en toe naar de buitenkant omslaan. Dat noemen we 'tail-flipping'," legt Prakash uit. De slechte macrofagen herkennen deze omgeklapte staarten en eten vervolgens het hele deeltje op.

"Toen we wisten hoe we de slechte macrofagen konden aanpakken, werd het tijd om ze te trainen in het opnieuw bestrijden van de tumor," zegt Prakash. De onderzoekers voegden een klein bestanddeel van de celwand van een bacterie toe aan de 'tail-flipping' nanoliposomen in de dubbellaagse wand van deze nanodeeltjes.

De slechte macrofagen nemen deze moleculen op. Door dit medicijn op deze manier naar de slechte macrofagen te brengen, wordt voorkomen dat ze door de verkeerde cellen worden herkend. "Daarmee voorkomen we schade aan andere delen van het lichaam," stelt Prakash.

In de publicatie laten de onderzoekers zien dat ze de gekaapte macrofagen opnieuw kunnen trainen om de tumorgroei met 70% te remmen in muizen met borstkanker. Ook kan het uitzaaiing voorkomen.

De getrainde macrofagen voorkwamen dat de tumorcellen het longweefsel 'klaarmaakten' om tumorcellen te ontvangen, een proces dat voorafgaat aan uitzaaiing. Een tumorcel die de longen bereikte, kon geen nieuwe tumor starten omdat het weefsel daar nog niet op was voorbereid.