Fluxys en Advario onderzoeken haalbaarheid invoerterminal voor groene ammoniak

Fluxys, Advario Stolthaven Antwerp en Advario Gas Terminal hebben de handen in elkaar geslagen om te onderzoeken of het haalbaar is een invoerterminal voor groene ammoniak met open toegang te bouwen in Port of Antwerp-Bruges.

Trefwoorden: #ammoniak, #decarbonisatie, #Fluxys, #groene energie, #terminal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - Door hun sterktes en expertise in logistiek, terminalling en leidingenvervoer te combineren, willen Fluxys, Advario Stolthaven Antwerp (een joint venture met een gelijke deelneming met Stolthaven Terminals) en Advario Gas Terminal de optimale oplossing voor terminalling van ammoniak ontwikkelen voor Noordwest-Europa.

Ze mikken op 2027 om de terminal operationeel te hebben. Fluxys en de terminals van Advario zijn in contact met grote industriële operatoren en energieleveranciers om hun project voor te stellen.

Met een ideale ligging in het hart van Europa, in de Port of Antwerp-Bruges, zal de toekomstige terminal multimodale uitzend- en opslagoplossingen voor ammoniak aanreiken (trein, vrachtwagen, schip en mogelijk ammoniakleidingen die zijn aangesloten op lokale industriesites) en mogelijk ook een installatie aanbieden om ammoniak terug om te zetten in waterstof.

De terminal zal ook worden aangesloten op het waterstofnet met open toegang van Fluxys om heel Noordwest-Europa te bevoorraden.

De ammoniakinvoerterminal past naadloos in de strategie van de partners om de waterstofstrategie en het REPowerEU-plan van de EU uit te voeren door decarboniseringsinfrastructuur aan te bieden en van België een Europese draaischijf te maken voor de in- en uitvoer van essentiële molecules voor de koolstofneutrale economie.

Het REPowerEU-plan mikt voor groene waterstof tegen 2030 op een verbruik van 20 miljoen ton, waarvan één vijfde door middel van de invoer van ammoniak.