Belgisch Solar Team start met geheim wapen aan Sasol Solar Challenge

Vrijdag a.s. start het Agoria Solar Team aan de Sasol Solar Challenge, een wedstrijd voor zonnewagens met een parcours tussen Johannesburg en Kaapstad. Speciaal hiervoor hebben de ingenieursstudenten een innovatie toegevoegd aan hun nieuwste zonnewagen.

Trefwoorden: #Agoria, #race, #solar challenge, #solar team

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan een jaar lang werkten de studenten aan de BluePoint Atlas om deze verder te verbeteren, nadat ze er vorig jaar een tweede plaats mee behaalden.

Naast verbeteringen aan onder andere het remsysteem van de wagen heeft het team een aerodynamische vin toegevoegd. Het is de eerste zonnewagen ooit die voorzien is van dergelijk systeem. De studenten zijn enorm trots dat ze deze innovatie eindelijk kunnen tonen aan de wereld.

Voor het ontwerp van hun vin haalden de studenten van de KU Leuven inspiratie bij de natuur. De vorm van de vin is gebaseerd op de vin van een haai. Deze vorm werd maandenlang geoptimaliseerd aan de hand van computersimulaties, windtunneltesten, prototypes en testritten met de zonnewagen.

De vin laat de studenten toe om met hun zonnewagen te zeilen op de wind. Wanneer er voldoende zijwind is, wordt de wagen hierdoor vooruitgeduwd. In die omstandigheden levert de vin een groot voordeel op,

De vorm van de vin zorgt ervoor dat we bij de juiste zijwindhoeken minder verbruiken. Hierdoor wordt de wagen efficiënter en kunnen we met de beschikbare energie van de zon verder rijden.