Bedrijven moeten veiligheidsissues quantumcomputing nu al aanpakken

Naar verwachting zijn quantumcomputers binnen enkele jaren in staat om de gangbare encryptietechnieken te omzeilen. Mimecast adviseert bedrijven om hier nu al rekening mee te houden en de aanbevolen maatregelen te treffen.

Trefwoorden: #beveiliging, #encryptie, #hacker, #quantum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mimecast )

ENGINEERINGNET.BE - Quantumcomputing is een revolutionaire computertechnologie waarbij principes uit de quantummechanica worden toepast voor het uitvoeren van complexe berekeningen en het oplossen van cryptografische problemen.

In de toekomst kunnen quantumcomputers mogelijk worden gebruikt om een groot deel van de standaardmethoden voor cryptografie met openbare sleutel te kraken. ‘Q-Day’ verwijst naar het moment waarop quantumcomputing breed beschikbaar is.

De opkomst van quantumcomputers en quantumcryptografie leidt tot nieuwe risico’s in het virtuele domein. Kwaadwillenden zullen hiermee in staat zijn om encryptiemethoden te kraken, die op grote schaal worden gebruikt voor de bescherming van klantgegevens, het voltooien van zakelijke transacties en veilige communicatie.

Elke hacker kan gegevens die momenteel versleuteld zijn bewaren voor het moment dat quantumcomputing breed beschikbaar is. Deze methode wordt ‘harvest now, decrypt later’ genoemd.

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) houdt zich bezig met de standaardisering van cryptografische algoritmen die bestand zijn tegen quantumcomputing (post-quantum cryptografie).

In juli 2022 maakte NIST vier kandidaat-methoden voor standaardisering bekend: SIKE, ontwikkeld door teams van Amazon, Infosec Global, Microsoft Research en Texas Instruments.

Een van die zou nu echter al gekraakt zijn door onderzoekers van de KU Leuven. Het gaat naar verluidt om een kleine kwetsbaarheid. Toch toont dit wel aan dat ook deze standaarden, die veel beter zijn dan de huidige standaarden, zwakke plekken hebben. Het is zeer onwaarschijnlijk dat quantumcryptografische standaarden 100% failsafe zullen zijn.