Geteste PV-systemen leveren 6% minder stroom dan verwacht

De Nederlandse TU Eindhoven testte de prestaties van zonnepanelen door het rendement van 256 identieke PV-systemen in heel Nederland met elkaar te vergelijken.

Trefwoorden: #energie, #opbrengst, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: BeterWonen )

ENGINEERINGNET.BE - In de praktijk zijn opbrengstramingen van zonnepanelen (PV) vaak gebaseerd op standaard-testomstandigheden, waarbij geen rekening is gehouden met de precieze situatie ter plekke.

Om een beter idee te krijgen van het werkelijke rendement van zonnepanelen, werkte promovendus Bin Meng van TU Eindhoven samen met MorgenWonen, een dochter van bouwbedrijf VolkerWessels.

Morgen Wonen heeft de afgelopen jaren honderden prefab woningen door heel Nederland gebouwd, waarvan een deel is voorzien van zonnepanelen. Omdat de woningen en de panelen gestandaardiseerd zijn, was dit een unieke kans om het rendement van 256 identieke PV-systemen op 19 locaties onder verschillende en gelijke omstandigheden met elkaar te vergelijken.

"Hierdoor kon ik het verschil tussen de beloofde en de werkelijke efficiëntie beoordelen, en achterhalen wat de oorzaak van dit verschil was", zegt Meng. Hij keek hiervoor naar vijf factoren: locatie, oriëntatie op de zon, seizoensgebonden variaties, helderheid van de hemel en slijtage.

"We vonden een verschil van 6% met de verwachte prestaties. Dit impliceert dat verkopers van PV-systemen de neiging hebben om de efficiëntie van hun zonnepanelen in typische Nederlandse woonwijken te overschatten."

Standaardschattingen zien de invloed van ‘masking’ op de prestaties vaak over het hoofd. Dit effect,  ook bekend als horizonschaduw, heeft betrekking op de hoeveelheid indirect licht die op het PV-systeem valt, en hangt af van de fractie van de hemel die zichtbaar is voor de panelen.

Zelfs in buitenwijken, waar niet veel hoogbouw is, kan de blokkering van diffuse straling uit de hemel de PV-efficiëntie verminderen.

"Ik heb gekeken naar de impact van het testen van de panelen gedurende één maand tijdens hoogzomer. Alleen daarmee konden we de relatieve fout van de gebruikelijke simulatiemodellen al bijna halveren, met bijna vijf%", zegt Meng.

Hij hoopt dat de tests helpen om de huidige simulatiemodellen te verbeteren, zodat toekomstige kopers nauwkeuriger schattingen van het masking-effect kunnen maken, zonder de panelen eerst te installeren.

Dit zal ook de fabrikanten helpen, die zeker willen zijn van hun claims. Dit zal deel uitmaken van toekomstig onderzoek.