VITO ontwikkelt in testlabo duurzamer beton

Om de immense CO2-uitstoot van betonproductie te verminderen, zijn er dringend nieuwe betonmixen nodig op basis van alternatieve grondstoffen, zoals mineralen uit afvalstromen.

Trefwoorden: #beton, #duurzaam

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - VITO beschikt sinds eind 2021 over een uitgebreid labo om beton te testen. Het beton kan hier op alle mogelijke vlakken bestudeerd worden: van mechanische eigenschappen, zoals stevigheid en duurzaamheid, tot meer praktische, zoals de toepasbaarheid. De resultaten van de tests worden vergeleken met conventionele betonsoorten.

Het hoofdgedeelte van het ‘betonlabo’ omvat de grootste apparatuur om het testbeton te mixen, te gieten of persen en te laten uitharden, waarbij het continu van nabij wordt bestudeerd.

Meer gespecialiseerde tests worden uitgevoerd in twee aanpalende labo’s. Warre Van Dun van VITO: ‘We beschikken over grote en gespecialiseerde apparatuur waarmee we ons kunnen meten met de toplabo’s.’

Een van de sterktes van het betonlabo is dat het zo veelzijdig is. Daardoor kunnen ook andere bouwmaterialen onderzocht worden, zoals de duurzame Carbstone-klinkers die worden gemaakt uit staalslakken en CO2 uit emissies.

Wat het labo echt uniek maakt is de kennis en expertise inzake het gebruik van gerecupereerde materialen en grondstoffen uit afvalstromen. Het team van het betonlabo is ook goed onderlegd in het uitlogen van waardevolle metalen uit bouwafvalstromen.

Van Dun: ‘Gaandeweg zijn we ons gaan richten op het potentieel van de zogenoemde matrix, namelijk het grote volume materiaal dat overblijft na extractie van waardevolle elementen. Dit toont het potentieel aan van afvalstromen uit de bouw en uit andere sectoren, zoals de metallurgische industrie en de mijnbouw.’

Een testcyclus in het betonlabo duurt minimaal 28 dagen. Die tijd heeft beton nodig om voldoende uit te harden en om zijn optimale eigenschappen te bekomen. Tijdens die periode wordt er op gezette tijden naar de toestand van het beton gepeild.

De toevoeging van cementvervangers kan een grote invloed hebben op een betonmix, ook al bestaat die nog voor een deel uit conventioneel cement. Sommige cementvervangers zijn chemisch inert of zeer beperkt reactief, andere reageren heel sterk met het cement en de aggregaten.

VITO werkt samen met de industrie in een project rond hergebruik van aggregaten, weer afkomstig uit bouwafval. Van Dun: ‘Door de huidige grondstoffenschaarste zien we zelfs dat secundaire grondstoffen soms al goedkoper zijn dan primaire.’