Samenspel elektronica en fotonica voor nieuwe quantum bouwstenen

Het nieuwe EU-project ONCHIPS richt zich op de ontwikkeling van germanium-silicium in een volledig nieuwe kristalstructuur. Om zo elektronisch en fotonische quantumbits te combineren.

Trefwoorden: #elektronica, #fotonica, #research, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Voorspellen wat de leidende technologie gaat worden van quantumcomputers is een lastige: elke benadering om quantumbits te maken heeft voor- en nadelen.

Het ene is bijvoorbeeld groot, moet extreem worden afgekoeld en is gevoelig voor de omgeving. Het andere is robuust, maar moeilijk op te schalen naar honderden of duizenden qubits. Ook is het handig om te profiteren van de industriële schaal van silicium productietechnologie (CMOS) van ‘gewone’ chips.

In de nieuwe materiaalcombinatie silicium-germanium, komen verschillende voordelen samen. Het materiaal, dat een bijzondere zeshoekige kristalstructuur heeft, is door ‘Physics World’ uitgeroepen tot breakthrough of 2020. De uitvinders van het materiaal, afkomstig van TU Eindhoven, maken deel uit van het nieuwe ONCHIPS consortium.

De zeshoekige kristalstructuur van silicium-germanium maakt het wél mogelijk om silicium licht uit te laten zenden. Daarmee zijn fotonen te koppelen aan elektronen die hun quantumkwaliteiten danken aan hun ‘spin’, de richting waarin zij om hun as tollen.

Dankzij die uitwisseling zijn bijvoorbeeld de superieure transporteigenschappen van fotonen te combineren met lokale quantumberekeningen in elektronica, en dat op een chip gebaseerd op CMOS.

Een van de voorwaarden is wel dat de zeskantige kristalstructuur eenvoudiger is op te bouwen dan tot nu toe mogelijk. Dat het met louter silicium niet lukt, en samen met germanium wél, hangt samen met de directe bandgap die deze combinatie heeft.

Een elektron kan direct oversteken van het ene naar het andere energieniveau waarbij licht vrijkomt. ‘Gewoon’ silicium heeft deze directe oversteekplaats niet: de energieniveaus liggen niet boven elkaar.

Hoewel het een aantrekkelijke combinatie van werelden is, is het nog uitdagend om de nieuwe quantum bouwstenen te bouwen, aldus projectleider prof. Floris Zwanenburg.

“Ieder voor zich zijn ze nog nooit eerder op deze manier gerealiseerd. De ambitie is om het groeiproces van de kristallen beter onder de knie te krijgen, en de eerste spin qubits te maken in deze technologie. En verder om overgangsgebieden te maken tussen deze spin qubits en fotonen, en meer inzicht te krijgen in nanostructuren gebaseerd op GeSi.”